Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mai mult de 1.700 de obiecte, dispărute din muzeele de stat din Anglia
london, ,may,5:,the,british,museum,in,london,,england

Mai mult de 1.700 de obiecte, dispărute din muzeele de stat din Anglia

Mai mult de 1.700 de obiecte, între care un desen al reginei Victoria și un sistem de navigație pentru avioane, au dispărut din colecțiile muzeelor de stat din Anglia în ultimii 20 de ani, potrivit unui raport publicat de agenția de știri PA și preluat de The Guardian.

În Anglia a fost acordată atenție unor astfel de obiecte dispărute încă din vara anului trecut, când a fost anunțat că 2.000 de artefacte din colecția British Museum au fost furate, au dispărut și au fost deteriorate. Președintele muzeului, George Osborne, a sugerat că acest lucru a fost cauzat de catalogarea incompletă.

Conform noului raport, National Portrait Gallery din Londra are 45 de obiecte „nelocalizate”, dar instituția susține că aceste obiecte nu au dispărut și nici nu au fost furate. Printre aceste obiecte pierdute între anii 2007 și 2022 se află un desen din 1869 al reginei Victoria, o gravură de la mijlocul secolului al XIX-lea a regelui John care acordă Magna Carta, o sculptură în bronz a pictorului Thomas Stothard și un negativ din 1947 de la nunta reginei Elizabeth II cu prințul Philip. După o renovare de trei ani, muzeul a declarat că trebuie să caute obiectele înregistrate ca „nelocalizate”. Această pierdere reprezintă 0,02% din colecția galeriei.

De la Muzeul Victoria & Albert din Londra au dispărut 180 de obiecte, între care picturi în ulei și acuarele, o păpușă, mustăți false, desene, lenjerie de corp și o capcană pentru șoareci. Nu este clar, potrivit muzeului, dacă aceste obiecte au fost pierdute sau furate.

Muzeele și galeriile de artă Tate și National Gallery nu au raportat dispariția niciunui obiect din colecțiile lor.

Busole, dinți de dinozauri și machete, între obiecte lipsă

Royal Museums Greenwich nu a putut localiza 245 de artefacte în toate spațiile sale din sud-estul Londrei. Printre acestea se numără un sistem de navigație pentru avioane, un telescop de observare a tunurilor, o bilă de tun, hărți, busole cu lichid, un act parlamentar, un cerc Altazimuth, precum și panglici și benzi pentru pălării.

Muzeul, care a redescoperit 560 de obiecte din 2008 prin intermediul auditului, a invocat transferul incorect de date din bazele de date anterioare, documentația incorectă și eroarea umană.

Natural History Museum a înregistrat, în timpul unui împrumut din 2019, pierderea unui fragment de maxilar aparținând unui Diphydontosaurus de la sfârșitul Triasicului. În 2020, a pierdut mai mult de 180 de pești, dar și un dinte de crocodil.

Science Museum Group, care a început să plaseze coduri de bare pe artefacte, a raportat poliției în 2014 dispariția a două machete de trenuri cu aburi, un King George V și un British Railways Standard 4MT class, precum și a unui model de cameră de observare în adâncuri din anii 1960, a unei lanterne de scafandru, a unui aparat de resuscitare și a unui portret din secolul al XIX-lea al lui Joseph Marie Jacquard.

Șapte obiecte de la Horniman Museum and Gardens din Londra au fost declarate dispărute.

Câteva obiecte lipsesc și de la Wallace Collection, Museum of the Home, Sir John Soane’s Museum și National Museums Liverpool.

Desene, documentele personale ale unui ofițer al armatei britanice, un calendar cu o fotografie a fostului lider irakian Saddam Hussein și bancnote se numără printre cele peste 550 de artefacte dispărute de la Imperial War Museum.