Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mai mult de 150 de expozanți la prima ediție Paris+, par Art Basel. O singură galerie românească, la târg
grand palais ephemere, foto aliki christoforou art basel. courtesy of art basel

Mai mult de 150 de expozanți la prima ediție Paris+, par Art Basel. O singură galerie românească, la târg

Art Basel a anunțat 156 de galerii care vor participa, în octombrie, la noul său târg de la Paris, găzduit de Grand Palais Éphémère. Între acestea se află Plan B (Cluj-Napoca, Berlin), inițiativă a lui lui Mihai Pop și Adrian Ghenie.

Paris+, par Art Basel va avea loc între 20 și 23 octombrie. Avanpremiera este stabilită pentru 19 octombrie.

Patru dintre cele mai importante galerii din lume vor ajunge toamna aceasta la Paris: Gagosian, Hauser & Wirth, Pace și David Zwirner.

Ele vor avea standuri alături de unele ca Sadie Coles HQ, Paula Cooper Gallery, Xavier Hufkens, Taka Ishii Gallery, David Kordansky, Kukje Gallery, LGDR, Lisson Gallery, Thaddaeus Ropac și White Cube.

Noul târg concurează cu FIAC, longeviv târg parizian de artă modernă și contemporană care și-a pierdut spațiul gazdă – Grand Palais – în favoarea Art Basel. FIAC nu a anunțat încă detaliile pentru ediția 2022.

Paris+ va avea ceva mai puține expoziții față de ediția 2021 a FIAC de la Grand Palais Éphémère, unde au fost prezenți mai mult de 160 de expozanți, și semnificativ mai puțini față de FIAC 2019, când au fost 197 de participanți.

Grand Palais se află în prezent în renovare, înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, astfel că prima ediție a Paris+ e găzduită de temporarul Grand Palais Éphémère din apropiere de turnul Eiffel.

Instalații în Jardin des Tuileries și dezbateri

Dintre cele 156 de galerii anunțate, 61 au sedii în Franța, iar printre acestea se află nume influente precum Kamel Mennour, Mor Charpentier, Templon, Perrotin, Almine Rech și Sultana, Mariane Ibrahim (Paris și Chicago), Galerie Lelong (Paris și New York) și Skarstedt (New York, Londra, Paris, East Hampton), potrivit artnews.com.

În plus, acum își vor face debutul la un târg Art Basel câteva galerii și va exista o secțiune dedicată galeriilor emergente, unde au fost incluse 16 nume, între care Antenna Space, Carlos/Ishikawa și Instituto de Visión.

Târgul va cuprinde și 25 de instalații care vor fi amplasate în Jardin des Tuileries și o serie de dezbateri organizată de duo-ul curatorial Pierre-Alexandre Mateos & Charles Teyssou, la Bal de la Marine.

Plan B – Cluj-Napoca și Berlin

Galeria Plan B a fost deschisă în 2005 în Cluj-Napoca, la inițiativa lui Mihai Pop și Adrian Ghenie, și funcționează ca spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană. În același timp, programul galeriei este centrat pe cercetarea artei românești din ultimii 50 de ani.

În 2008, Plan B a deschis un spațiu permanent de expoziție în Berlin și acesta este coordonat de Mihai Pop și Mihaela Lutea. Un an mai târziu, a devenit unul dintre inițiatorii proiectului Fabrica de Pensule, centru cultural independent din Cluj-Napoca.

În 2007, Plan B a fost organizatoarea Pavilionului României la a 52-a Bienală de Artă de la Veneția. Curator a fost Mihnea Mircan și a inclus artiștii Victor Man, Cristi Pogacean, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Christoph Büchel & Giovanni Carmine.

Mihai Pop a fost curator al Pavilionului României la a 56-a Bienală, în 2015, unde țara noastră a fost reprezentată de Adrian Ghenie.

Plan B, care a fost prezentă în iunie la Art Basel, unde a expus și Ivan Gallery, urmează să participe și la prima ediție a târgului ART SG din Singapore, ce va avea loc în ianuarie 2023.

Foto: Aliki Christoforou/courtesy Art Basel