Măsuri de examinare a artefactelor, la Metropolitan Museum of Art
Metropolitan Museum of Art (Met) a anunțat într-o scrisoare internă că implementează măsuri de examinare a artefactelor, în condițiile în care autoritățile și cercetătorii continuă să își exprime îngrijorarea cu privire la problemele de proveniență ale unor opere de artă aflate în patrimoniul său.
Ca parte a planului, reprezentanții muzeului au declarat că va fi desemnată o echipă de cercetători care să analizeze artefactele cu lacune în registrele de proprietate. Potrivit NY Times, a fost precizat că mai multe sute de obiecte vor fi analizate în cadrul acestei inițiative.
Met a fost subiectul mai multor confiscări de către biroul procurorului districtual din Manhattan, care are o unitate dedicată ce se concentrează pe confiscările de bunuri culturale despre care se crede că au fost furate. Unitatea, alcătuită în 2017, a fost activă în returnarea a zeci de antichități de la instituția newyorkeză în țări precum Turcia, Egipt, Italia și Grecia.
În ultimii ani, unitatea a vizat filantropi proeminenți din New York, printre care Shelby White și Michael Steinhardt, ambii colecționari care au donat opere de artă la Met. White este în prezent administrator al muzeului. Amândoi au fost activi în comerțul cu antichități între anii 1980 și 1990, o epocă în care standardele de proveniență erau mult mai permisive decât în prezent, potrivit multor specialiști și avocați.
Oficiali străini au cerut de asemenea muzeului să își reexamineze colecția pentru a căuta opere ce au legături cu comercianți suspecți și situri vulnerabile la jafuri. Oficialii cambodgieni au purtat discuții cu Met și cu investigatorii americani în ultimul an, în încercarea de a revendica titlul legal al artefactelor antice din colecția muzeului.
Mai mult de 1.100 de obiecte din patrimoniul Metropolitan Museum of Art au legătură cu persoane care au fost „fie inculpate, fie condamnate pentru infracțiuni legate de antichități”, arată rezultatele unei anchete publicate de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) în colaborare cu organizația non-profit Finance Uncovered din Marea Britanie. Potrivit acesteia, 1.109 vestigii din colecția Met au legătură cu traficul de artă, dintre care 309 sunt expuse. Mai puțin de jumătate dintre acestea au documente care detaliază modul în care au călătorit din țara de origine la New York, inclusiv obiecte din țări care au interzis de mult timp exportul de patrimoniu cultural. Unele au fost îndepărtate după ce interdicțiile au fost adoptate, arată înregistrările muzeului.