Matisse, Chagall, Picasso, Braque și Léger, într-o expoziție fără precedent la Muzeul Jean Couty din Lyon
Muzeul Jean Couty din Lyon prezintă, până la 28 ianuarie 2024, o expoziție fără precedent – „De la Matisse la Chagall”. Prin intermediul a aproximativ o sută de lucrări, expoziția prezintă angajamentul a circa patruzeci de artiști care au participat la Salon des peintres témoins de leur temps între 1951 și 1982.
Acest eveniment a fost unul dintre cele mai importante saloane din Paris și a inclus lucrări de Chagall, Cocteau, Dufy, Léger, Matisse, Picasso, Rouault și Van Dongen.
O sută de picturi, acuarele, pasteluri, desene, afișe
Pereții albi ai Muzeului Jean Couty din Lyon au primit un strop de culoare. Georges Braque, Pablo Picasso, Raoul Dufy și Bernard Buffet, Henri Matisse și Marc Chagall sunt invitații de onoare. Expoziția reconstituie aventurile unor pictori care au fost martori ai vremurilor lor. Sunt expuse aproximativ o sută de picturi, acuarele, pasteluri, desene, afișe și litografii.
Acest salon, fondat în 1951 de pictorul Isis Kischka, a invitat artiști figurativi să expună în jurul unei teme diferite, legate de om și mediul înconjurător. Prima expoziție s-a axat pe lucrări.
„Isis Kischka scria la vremea respectivă: „Omul, care se află la origine, trebuie să fie și scopul oricărei munci până la proba contrarie, lumea este construită pentru el, în jurul lui și de către el”.
Timp de aproximativ treizeci de ani, șaizeci și doi de artiști au participat, creând pânze inspirate de vizitele lor în fabrici și ateliere.
Pentru acest fost deportat, scopul era de a pune în evidență figura umană, pe care o vedea ca pe un răspuns la barbaria nazistă. Într-o Franță aflată în plină reconstrucție, artistul și-a recăpătat o funcție socială. Pictori renumiți au asigurat prestigiul evenimentului. „A fost o trambulină pentru mulți artiști, deoarece era cel mai mare târg de artă postbelică din Paris, astfel încât marile nume au fost motorul generației mai tinere de pictori care au venit după ei”, explică Charles Couty, directorul Muzeului Jean Couty și fiu al artistului.
Salonul a avut loc în fiecare an la Paris între 1951 și 1982, mai întâi la Musée d’Art Moderne și apoi la Musée Galliera.
Printre sutele de artiști expuși până în 1982, s-au remarcat unii din Lyon. La Muzeul Jean Couty au fost expuse lucrări de André Cottavoz, Jean Fusaro și, bineînțeles, Jean Couty. Un expozant obișnuit al salonului, el a participat de 23 de ori la acesta.
Prin picturile sale, a adus un omagiu orașului său natal. În 1975, tabloul său „Le chantier du métro” a câștigat Marele Premiu. Bazându-se pe tema shakespeariană „Cum vă place”, Couty a înlocuit turlele catedralelor cu macarale monumentale. „A fost un mare umanist, așa că pentru el era foarte important să ancoreze în istorie tot ceea ce se construia la Lyon”, mai spune Charles Couty.
Fotografie principală: Jean Puy „Sur la plage, Bénodet”, cca 1904 (c) Muzeul Jean Couty