Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Mesaj de pace”, de Sabin Bălașa, cea mai mare adjudecare în licitația de artă postmodernă și contemporană a casei Artmark
mesaj de pace, balasa

„Mesaj de pace”, de Sabin Bălașa, cea mai mare adjudecare în licitația de artă postmodernă și contemporană a casei Artmark

Tabloul „Mesaj de pace” (1994), ulei pe pânză de Sabin Bălașa, a fost lotul vândut cel mai scump în licitația de artă postmodernă și contemporană organizată online și prin telefon, pe 7 iulie, de casa Artmark.

Pictura a fost estimată inițial la 7.000 – 10.000 de euro, iar prețul de adjudecare a fost de 30.000 de euro.

Licitația a cuprins 150 de loturi, creații ale unora ca Georges Mazilu, Ștefan Câlția, Horia Bernea, Gheorghe Fikl și Felix Aftene.

iarna, stefan caltia

„Iarnă” – Ștefan Câlția

A doua cea mai mare adjudecare – 20.000 de euro – a fost înregistrată de „Iarnă” (1992), ulei pe pânză semnat Ștefan Câlția, estimat la cel mult 25.000 de euro. Artistul a fost prezent în licitație cu șapte lucrări, dintre care trei nu și-au găsit cumpărător.

„Armonie în zori” (2022), acrilic pe pânză de Felix Aftene, a fost vândut pentru 14.000 de euro, cu puțin peste estimarea maximă primită.

armonie în zori felix aftene, în expoziția de artă contemporană

„Armonie în zori” – Felix Aftene, în expoziția de artă contemporană

Un alt ulei pe pânză, „Sala de marmură”, de Gheorghe Fikl, a avut un preț final de 13.000 de euro, după ce fusese estimat la cel mult 15.000 de euro.

Trei lucrări de Georges Mazilu au fost scoase la vânzare și adjudecate contra unor sume cuprinse între 4.500 de euro și 12.000 de euro, cea mai scumpă fiind „Garçon au cerceau”, acrilic pe pânză.

Dintre cele zece lucrări de Constantin Piliuță incluse în licitație, doar un peisaj nu a fost adjudecat. Cea mai mare sumă a fost plătită pentru „Boules de neige” (1995). Lucrarea, ulei pe pfl, a fost adjudecată contra sumei de 6.500 de euro.

„Deal (II)” (1973), ulei pe pânză de Horia Bernea, a fost vândut pentru 5.500 de euro, după ce a primit o estimare de cel mult 5.000 de euro.

Au mai fost vândute în licitația de artă postmodernă și contemporană sculpturi de Marcel Guguianu, picturi de Corneliu Baba, Ion Pacea, Jules Perahim, Adrian Ghenie, Horia Damian și Sorin Ilfoveanu.

Credit foto: Artmark