Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Metropolitan Museum of Art va returna opere în urma unor presupuse legături cu traficul de artefacte
buddha met

Metropolitan Museum of Art va returna opere în urma unor presupuse legături cu traficul de artefacte

Metropolitan Museum of Art va returna mai mult de zece sculpturi din Asia de Sud-Est, după ce s-a constatat că au avut legătură cu un comerciant de artă acuzat de trafic de artefacte în regiune, potrivit muzeului și Procuraturii SUA din Districtul de Sud din New York.

Muzeul din New York a precizat, într-un comunicat, că a inițiat returnarea a 14 opere de artă în Cambodgia și a două în Thailanda, care ar fi avut legătură cu Douglas Latchford, un comerciant britanic de antichități și un important cercetător în domeniul artei khmer.

Latchford a fost pus sub acuzare în 2019 pentru „orchestrarea unei scheme de mai mulți ani pentru a vinde antichități cambodgiene furate de pe piața internațională de artă”, a precizat procuratura americană. Acuzația a fost respinsă în urma decesului lui Latchford în 2020.

Sistemele religioase hinduse și budiste din secolele IX și XIV

„Met a lucrat cu Cambodgia și cu biroul procurorului SUA timp de mai mulţi ani pentru a rezolva întrebările legate de aceste opere de artă, iar noile informații care au apărut în urma acestui proces au arătat clar că ar trebui să inițiem returnarea acestui grup de sculpturi”, a declarat Max Hollein, director și CEO al muzeului.

Sculpturile care urmează să fie returnate înfățișează sistemele religioase hinduse și budiste din secolele IX și XIV din perioada angkoriană, potrivit Met.

Unele dintre operele de artă care vor fi returnate Cambodgiei provin din situl arheologic Koh Ker, inclusiv o statuie de zeiță din gresie din secolul al X-lea, a precizat biroul procurorului american. O alta este „Bodhisattva Avalokiteshvara Seated in Royal Ease”, de la sfârșitul secolului al X-lea până la începutul secolului al XI-lea, care reprezintă un Buddha așezat cu picioarele încrucișate.

Alte statui datează încă din secolul al VII-lea, inclusiv un cap al lui Buddha, potrivit procuraturii americane.

Într-o declarație de presă, ministrul culturii și artelor frumoase din Cambodgia, Phoeurng Sackona, a descris repatrierea obiectelor ca fiind „un act de vindecare pentru națiunea noastră”.

Foto credit: Capul lui Buddha din sec. al VII-lea, Metropolitan Museum of Art