Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mii de opere de artă, distruse într-un incendiu la Galeria Națională a Abhaziei
sukhumi,urban,landscape,,georgia

Mii de opere de artă, distruse într-un incendiu la Galeria Națională a Abhaziei

Mai mult de patru mii de opere de artă au fost distruse într-un incendiu la Galeria Națională a Abhaziei, republică autonomă în nord-vestul Georgiei.

Incendiul din capitala Suhumi a început, la 21 ianuarie, într-o bancă și s-a propagat rapid la galeria de artă a Uniunii Artiștilor din Abhazia, aflată în imediata apropiere.

O înregistrare video publicată pe platforma X de Radio Free Europe/Radio Liberty arată pompieri și civili, inclusiv artiști locali, cărând tablouri carbonizate scoase din ruine. Ministrul interimar al Culturii din Abhazia, Dinara Smyr, a deplâns distrugerile: „Întregul fond de aur al artiștilor abhazi este în pericol”.

Suram Sakaniya, directorul Galeriei Naționale, a declarat într-un interviu pentru Ekho Kavkaza că au supraviețuit „aproximativ 100 – 200” de tablouri care datează în mare parte din epoca sovietică, deși aproximativ jumătate au suferit arsuri sau au fost rupte de grinzile căzute. Lucrările de ceramică s-au crăpat din cauza temperaturilor ridicate, iar „statuetele și sculpturile din bronz” adăpostite în interior s-au topit, a mai spus el.

Potrivit publicației locale JAMnews, printre pierderi se numără 300 de lucrări ale lui Aleksandr Chachba-Sharvashidze, considerat primul artist profesionist din Abhazia recunoscut la nivel internațional. În calitate de scenograf, a colaborat cu artiști precum Alexandre Benois și Pablo Picasso și a lucrat cu teatre din Rusia și Franța.

Pierdere ireparabilă

Ministrul a descris distrugerea operelor drept „o pierdere ireparabilă pentru cultura națională a Abhaziei”.

În urma incendiului, autoritățile caută să găsească o cauză. Procuratura Abhaziei a lansat o anchetă penală cu privire la originile incendiului și a anunțat că nu e exclusă incendierea premeditată.

Sakaniya, pe de altă parte, a declarat pentru o agenție de știri locală că e de părere că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit.

Salome Zourabichvili, președinta Georgiei, a semnalat „neglijarea identității culturale atât de către conducerea de facto, cât și de către ocupanții ruși” și a subliniat că incendiul este „o tragedie pentru noi toți”.