MINA – Arta imersivă, la București / galerie foto
MINA – Museum of Immersive New Art, primul spațiu imersiv din București, a fost inaugurat cu o avanpremieră a două show-uri în premieră românească: „Gustav Klimt. The Immersive Show” și „Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei”.
Spațiul din Pipera – în prima fabrică de calculatoare din România (ICE FELIX), care a fost renovată special pentru acest proiect, unde ocupă 2.500 metri pătrați – este împărțit în patru secțiuni: expoziții imersive, proiecții 360; MINA Kids, dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, care va fi inaugurat pe 1 septembrie; un laborator de inovație, unde vor avea loc expoziții temporare și evenimente; MINA Cafe.
Durata aproximativă a fiecărui show este de 30 de minute, iar ele pot fi văzute, în perioada 25 august 2023 – 31 ianuarie 2024, de miercuri până sâmbătă, între 12:00 și 23:00, iar duminica, între orele 12:00 și 22:00. Accesul la ultimul show se face cu 30 de minute înainte de ora închiderii.
Proiect creat de One Night Gallery și Le Petit, MINA este suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, experiențe interactive, educație și dezvoltare de noi competențe digitale, după cum se arată în prezentare.
Pe lângă spațiul dedicat copiilor, urmează să fie lansat și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art.
Klimt și lumea subacvatică, în avanpremieră
„Gustav Klimt. The Immersive Show” – o producție multimedia cu mai mult de 60 dintre operele artistului, lucrări expuse în muzee din toată lumea. Selecția lucrărilor este un arc în timp ce trece prin toate perioadele lui Klimt și este o reinterpretare contemporană cu animații ce creează un spectacol imersiv audio vizual, realizat de artiști români, studioul Aural Eye și producătorul muzical Alexei Țurcan.
„Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei” – un spectacol educațional pentru toate vârstele cu o importantă componentă de sustenabilitate, care duce vizitatorii într-o călătorie prin Delta Dunării și Marea Neagră, dar și în adâncurile Oceanului. Proiectul este realizat tot de artiști români, prin studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical Costav Ivanov.
În avanpremieră au fost prezentate câteva minute din cele două show-uri. În cazul lui Klimt, senzația de imersiune a fost mai puțin pregnantă, ori poate nu a fost ales calupul cel mai reprezentativ al show-ului, însă în cazul „Lumii subacvatice” privitorii au mărturisit că aveau sentimentul că le „fuge pământul de sub picioare”. Nimic nu stă însă în calea folosirii telefonului mobil pentru a face fotografii și înregistrări video.
MINA, ce are la bază o investiție privată, este un spațiu multifuncțional, care va putea prezenta atât expoziții de artă, cât și conținut educațional, spectacole de teatru, de dans, proiecții de film, cursuri de yoga imersivă, evenimente corporate și petreceri.
Ghid prin expoziții va fi un avatar numit MINA, ce folosește inteligența artificială și care va răspunde în timp real întrebărilor curioșilor. MINA a fost realizat de Mihai Cojocaru și rec.on.
MINA se află pe strada George Constantinescu 2-4. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul minamuseum.com sau direct de la fața locului. Accesul pentru copiii cu vârste sub 3 ani este gratuit.