Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor interactive pentru copii la Museum of Immersive New Art
mina kids 1

MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor interactive pentru copii la Museum of Immersive New Art

MINA Kids, spațiul dedicat copiilor la Museum of Immersive New Art din București, propune 15 instalații interactive ce includ componente educative din zone ca finanțele și nutriția, precum și proiecte care dezvoltă creativitatea și încurajează interacțiunea și mișcarea.

Prima expoziție găzduită se numește „Explorarium: Călătorie educațională digitală”.

Avatar conversațional

MINA Kids ocupă 1.000 de metri pătrați și este un spațiu senzorial gândit special pentru a stârni curiozitatea copiilor și a-i introduce în lumea artei.

Ghidul spațiului de joacă este Sara, unul din personajele „Animaterra”, care devine un avatar conversațional.

„Am dezvoltat și curatoriat zona dedicată copiilor pentru că ne dorim să îi inspirăm să descopere arta prin joacă. Am avut în vedere modul în care mintea lor se dezvoltă și am adunat instalații care să-i susțină și să-i ajute să crească într-un mod sănătos”, spun co-fondatorii MINA, potrivit unui comunicat. „Cu ajutorul acestui tip de interacțiuni, copiii află despre utilizarea anumitor tehnici, a anumitor materiale, a proceselor și tehnologiilor. Își dezvoltă abilitățile de gândire creativă și critică, învață despre practicile artelor și înțeleg mai bine concepte precum inovație, cultură sau cum pot fi aplicate competențele digitale în experiențe educative”.

mina kids 2

Educație prin joacă

Educație nutrițională – MINA Kids sprijină părinții în eforturile de a-i ajuta pe copii să deprindă obiceiuri sănătoase, cu impact pe termen lung în starea de sănătate și dezvoltarea armonioasă. Astfel, una din instalațiile interactive principale este „Hrănește Dragonul”, prin care copiii învață să facă diferența între alimentele sănătoase și cele pe care trebuie să le consume în cantități reduse. Ei decoperă aceste lucruri hrănind un personaj fantastic, un pui de dragon, care reacționează în funcție de alegerile copiilor.

Jocul e realizat de Les Ateliers Nomad.

Secretul proporției corecte a proteinelor, carbohidraților, vitaminelor din legume și fructe, dar și a grăsimilor benefice le este dezvăluit, în opoziție cu alegerile alimentare incorecte, care le afectează în timp sănătatea și dezvoltarea armonioasă, precum alimentele prăjite și dulciurile.

Educație financiară

Avatarul inteligent al educației financiare pentru copii – Instalația este un proiect inovator. Tutorele este un avatar care are la bază algoritmi de inteligență artificială și care e antrenat să învețe întreaga curriculă de educație financiară și să poată să își adapteze răspunsurile în timp real și personalizat, în funcție de întrebările copiilor.

Avatarul are mecanici de interacțiune menite să mențină interesul copiilor și să le transmită informații educative în moduri distractive. Și, ca să fie un partener de discuție atractiv pentru ei, a luat forma unei veverițe. Avatarul este un proiect dezvoltat de artiștii Mihai Cojocaru și rec.ON.

Desen colaborativ

Atelierul de Creație – La Lumiroom: copiii vor deveni co-creatori ai unui desen colaborativ de mari dimensiuni, desen pe care îl vor putea crea în timp real. Ei vor putea influența rezultatul cu imaginația lor, colorând desene digitale 2D care vor prinde viață cu ajutorul tehnologiei. Proiect dezvoltat de studioul Aural Eye.

Tot un spațiu imersiv este și „Pădurea Fermecată”, în care se regăsește și „Fluturama”, locul în care natura se îmbină cu arta și tehnologia. Aici, copiii pot controla prin diferiți sensori de interactivitate elemente din diferite scene din pădure. Între altele, vor putea influența vântul, vor putea atrage fluturii sau petalele de flori spre ei. Noetic Studio semnează „Pădurea Fermecată” și RIZI Studio, „Fluturama”.

Printre celelalte instalații se numără toboganul interactiv „Aqua Safari”, „Barca Piraților”, ambele create de Noetic Studio, trambulinele de la „Stația de Lansare în Cosmos”, dezvoltată de Les Ateliers Nomad, „Maratonul Animalelor Fantastice”, de Emil Drăgan, și „Odiseea Timpului” și „Coregrafii Animate”, realizate de Ion Cotenescu (cote.ggml).

Biletele pentru MINA Kids sunt disponibile pe minamuseum.com, iar spațiul poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 20:30.