MNAC beneficiază de un fond de 2 milioane de lei pentru achiziţii de artă
Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) este și anul acesta beneficiarul unui fond de 2 milioane de lei pentru achiziţii de artă.
Artiştii, dar și moștenitorii sau administratorii unor colecții, sunt încurajaţi să participe la o selecţie care va duce, eventual, la achiziţionarea operelor lor.
În luna mai a acestui an, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, declara pentru Curatorial.ro că este pregătită o nouă sesiune de achiziții de lucrări pentru Muzeul Național de Artă Contemporană și că are în plan să discute cu Municipalitatea pentru a găsi o soluție privitor la acordarea de spații dezafectate artiștilor.
„Avem 2 milioane de lei de la Minister dedicate acestui proiect. Am vorbit cu Călin Dan (directorul MNAC, n.r.), el are experiența acestui tip de achiziții, o vom mai face și vom itinera acele lucrări, astfel ca lumea să le vadă”.
În urmă cu doi ani, au fost adăugate 167 de lucrări noi colecției muzeului printr-o sesiune de achiziții publice care a avut valoare similară, iar acestora s-au adăugat 13 opere donate.
Competiţie deschisă artiștilor emergenți și celor consacraţi
Noua sesiune de achiziții de artă contemporană urmărește dezvoltarea colecției MNAC și, prin aceasta, creșterea patrimoniului cultural al României. Achizițiile vor constitui un stimulent pentru producția artistică curentă, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât și tinerelor generații. Sunt de interes lucrări din toate media, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului și analizate de către membrii juriului, și a căror stare de conservare și rezistență în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea și mobilitatea locală și transnațională.
Sesiunea de achiziții 2022 este dedicată atât artiștilor de origine română, în viață, activi în România sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani de origine română care au activat în România sau în străinătate.
Luând în considerare șansa de a participa la aceste două importante programe, artiștii sunt invitați să privească la istoriile lor personale și să propună lucrări care evidențiază procesele, căutările de sine petrecute în interioritatea și intimitatea atelierului. Sunt încurajate propuneri care să răspundă dimensiunii de laborator a activităților MNAC, însoțind lucrări reprezentative cu materiale documentare (arhive de lucru, schițe pregătitoare, machete, desene, documentări foto etc.), contribuind astfel la constituirea unui fond care să compună o privire de ansamblu asupra devenirii artei contemporane românești și împlinind unul dintre scopurile distinctive ale muzeului – documentarea și cercetarea colecțiilor, ca garanție de studiu pentru generațiile viitoare.
Dosarul de participare poate fi trimis online, la adresa achizitii.opere.2022@mnac.ro, până la data de 9 septembrie, ora 17:00 (ora României). Mai multe detalii despre selecţie pot fi aflate pe site-ul muzeului.
Credit foto: MNAC