Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Mona Lisa” ar putea fi mutată în subsolul Muzeului Luvru
mona lisa, gioconda, luvru

„Mona Lisa” ar putea fi mutată în subsolul Muzeului Luvru

Conducerea Muzeului Luvru din Paris ia în calcul mutarea tabloului „Mona Lisa/ Gioconda” (1503), de Leonardo Da Vinci, în subsol, pentru a „pune capăt dezamăgirii publicului”, după cum a spus directoarea Laurence des Cars.

Mii de oameni stau zilnic la coadă pentru acces în Luvru, unde petrec câteva secunde făcându-și poze cu pictura celebră protejată de sticlă antiglonț și anti-reflexie într-o cameră cu temperatură și umiditate strict controlate pentru a-i asigura conservarea.

Această experiență este caracterizată de turiști adesea ca enervantă și dezamăgitoare, o analiză recentă a 18.000 de recenzii indicând faptul că portretul renascentist este „cea mai dezamăgitoare capodoperă din lume”.

„Mona Lisa” ar putea fi mutată într-o cameră subterană, potrivit The Telegraph. Directoarea muzeului, Laurence des Cars, a sugerat recent mutarea operei de artă într-o cameră dedicată construită în subsolul instituției. „Nu primim foarte bine vizitatorii în această cameră, așa că avem impresia că nu ne facem treaba cum trebuie”, le-a spus ea membrilor personalului și supervizorilor legat de situația actuală. „Mutarea «Gicondei» într-o cameră separată ar putea pune capăt dezamăgirii publicului”.

„Toată lumea este de acord”

Vincent Delieuvin, conservatorul șef al Louvre pentru pictura italiană din secolul al XVI-lea, a declarat pentru Le Figaro: „Ne-am gândit la acest lucru de mult timp, dar de data aceasta toată lumea este de acord. Este o încăpere mare, iar «Mona Lisa» se află în spate, în spatele geamului de securitate, așa că la prima vedere arată ca un timbru poștal”.

Luvru primește anual în jur de 9 milioane de vizitatori, iar potrivit oficialilor muzeului, „Mona Lisa” este principala atracție pentru 80% dintre aceștia. În zilele deosebit de aglomerate, 250.000 de oameni așteaptă să o vadă.

O nouă cameră subterană pentru pictură ar face parte dintr-o viitoare renovare a „Grand Louvre”, cu o nouă intrare în muzeu. Vizitatorii ar urma să ocolească intrarea de la piramida din sticlă și ar fi conduși direct în camerele subterane: una pentru „Mona Lisa” și una pentru expoziții temporare. Bugetul pentru renovarea Muzeului Luvru este estimat la 500 de milioane de euro, potrivit Le Figaro.

„Atmosfera din muzeu este acum favorabilă. Trebuie să acceptăm statutul picturii de emblemă globală, care este dincolo de controlul nostru”, a mai declarat Laurence des Cars.

Pictura din secolul al XVI-lea este una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume și a mai fost ținta unor proteste și acte de vandalism. La începutul anului, activiști de la organizația Riposte Alimentaire au aruncat cu supă pe geamul care apără tabloul, în urmă cu aproximativ doi ani, un bărbat a aruncat cu o tartă, exprimându-se în favoarea protejării planetei, criticând artiștii că nu se concentrează mai mult pe aceasta. În 2009, un turist rus a aruncat spre tablou cu o ceașcă cu ceai, în 1956, un bărbat a aruncat cu acid, iar altul a aruncat o piatră și a reușit să spargă geamul, afectând pictura. Dar cel mai dramatic lucru petrecut „Mona Lisei” a fost furtul din 1911. Vinovat a fost Vincenzo Peruggia, un fost angajat de la Luvru. Tabloul a fost recuperat doi ani mai târziu, când el a încercat să îl vândă în Florența unui anticar.