Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mozaicuri criptice care o înfățișează pe Medusa, descoperite într-o vilă romană antică
medusa,white,cream,bone,color,3d,illustration,3d,render

Mozaicuri criptice care o înfățișează pe Medusa, descoperite într-o vilă romană antică

Arheologii care au făcut săpături la o vilă antică folosită cândva de împărații Antonini ai Romei au descoperit două mozaicuri care înfățișează unul dintre cele mai infame personaje din mitologia greacă, fatala Medusa, potrivit Live Science.

Picturile murale au fost descoperite în Vila Antoninilor, un sit numit după dinastia de împărați din care au făcut parte Marcus Aurelius, Lucius Veras și împăratul Commodus, cunoscut pentru că a luat parte la luptele cu gladiatori din Colosseum.

La reuniunea anuală a Institutului Arheologic al Americii la New Orleans, cercetătorii au declarat că mozaicurile datează probabil din secolul al II-lea e.n.

Mozaicurile o înfățișează pe Medusa, care avea șerpi veninoși în loc de păr și a cărei privire putea transforma o persoană în piatră.

Cele mai multe decorațiuni ale vilei, îndepărtate în secolele XVIII și XIX

Timothy Renner, profesor de limbi clasice și științe umaniste generale la Montclair State University din New Jersey, a condus în calitate de co-director echipa care a făcut săpături în sit.

Mozaicurile au fost găsite în două nișe care au fost tăiate în pereții unei camere circulare din vilă, una în partea de nord-vest și cealaltă în partea de sud-est. „Găsirea acestor mozaicuri a fost o surpriză plăcută”, a declarat Chatr Aryamontri, de asemenea profesor la Montclair State și co-director al echipei de arheologi. El a menționat că cele mai multe decorațiuni ale vilei au fost îndepărtate în secolele XVIII și XIX.

Potrivit celor doi directori, camera circulară a fost probabil o zonă de recepție pentru cei care locuiau în vilă și, deși capetele Medusei erau adesea folosite pentru decorare în secolul al II-lea, nu este clar dacă „proprietarii vilei au comandat mozaicurile în mod special sau dacă au fost create după bunul plac al artistului care a lucrat la această cameră”.

Live Science a relatat că zona din jurul vilei a cunoscut numeroase jafuri și „mișcări de trupe” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că artefactele sunt adesea găsite în timpul săpăturilor, care au început în 2014. Printre obiectivele cercetătorilor se numără crearea unui parc arheologic în sit.