Museo Reina Sofía și-a îmbogățit colecția în 2024 cu 470 de lucrări
Museo Reina Sofía din Madrid și-a îmbogățit colecția anul acesta cu 470 de lucrări semnate de 227 de artiști, includerea femeilor fiind o prioritate. Valoarea totală a operelor se ridică la 8 milioane de euro.
Printre artiștii ale căror lucrări au intrat în patrimoniul muzeului se numără spaniolii Ángeles Santos, José Pérez Ocaña, Colita, Pilar Albarracín, Ana Laura Aláez, Carles Congost, Joan Morey și Cristina Lucas. Creatorii străini sunt André Masson, Alice Rahon, Allan McCollum, Regina José Galindo, Miguel Ángel Rojas și Yasumasa Morimura, printre alții.
Cu excepția lucrărilor achiziționate prin licitație, al căror unic criteriu este oportunitatea lansării lor pe piață și urgența integrării lor în colecțiile publice, femeile artiste reprezintă 56% din achizițiile ministerului și ale muzeului.
Colecțiile Museo Reina Sofía se dezvoltă în trei moduri. În primul rând, prin achizițiile efectuate din banii proprii ai muzeului și prin donațiile de opere către instituție. În al doilea rând, achizițiile efectuate de Ministerul Culturii, care includ atât achizițiile de la târgul ARCO, cât și licitațiile aprobate de Consiliul pentru clasificarea, evaluarea și exportul bunurilor din patrimoniul istoric. În al treilea rând, fondurile de lucrări ale Fundației Muzeului Reina Sofia, atât achiziții, cât și donații.
Principalul obiectiv al achizițiilor muzeului a fost de a încorpora lucrări ale artiștilor din ultimele decenii care lipseau din colecții. Din această perioadă au fost adăugate lucrări ale unor spanioli ca Joan Morey, Carles Congost, Ramon Guillén-Balmes și Rubén Grilo.
Artiste spaniole, artă din anii ’50, ’70, ’80, diversitate etnică și rasială
În 2024, accentul a fost pus pe achiziția de artiste spaniole – din anii 1980 până în prezent – care fie nu erau reprezentate în colecțiile muzeului, fie, dacă erau, erau slab reprezentate. Este cazul unora ca Pilar Albarracín, Elena Mendizábal, Alicia Framis, Ana Laura Aláez, Susy Gómez, Cristina Lucas, Belén Uriel, Tamara Arroyo, Nieves Correa și Cabello/Carceller.
Consolidarea discursurilor artistice care au proliferat în anii ’70, în Tranziție, a crescut odată cu sculptura lui Sergi Aguilar, cu instalațiile lui Josep Ponsatí, cu pictura pop a lui Carme Aguadé și cu reprezentanți ai contraculturii vremii precum José Pérez Ocaña, Carlos Forns Bada, Julujama, Roberto González Fernández, Zush și o importantă serie completă a artistului Colita, decedat la începutul anului 2024, care a fost expusă la Galeria Pecanis din Mexic.
În ceea ce privește modernitatea, muzeul subliniază achiziționarea a trei picturi realizate în anii 1950 de Helios Gómez, intitulate „Mujer con cántaro, árbol muerto y desnudo”, „Mujer desnuda con carromato” și „Dos mujeres desnudas”.
Atenția față de prezentul imediat și față de diversitatea etnică și rasială s-a reflectat de asemenea în achiziții, prin lucrări ale artistului guineean „Pocho” Guimaraes stabilit în Spania și lucrările artistului spaniol de origine africană Rubén H. Bermúdez.
Partea latinoamericană e reprezentată acum și de artistele argentiniene Ana Gallardo și Alicia Herrero, guatemaleza Regina José Galindo și columbianul Miguel Ángel Rojas. În plus, e adăugată colecției Elisa Montessori, nume relevant al Arte Povera italiană.
Lucrări cumpărate în licitații și donații
În calitate de instituție publică națională, Museo Reina Sofía are întâietate la licitații. Prin intermediul acestei resurse, a achiziționat piese ale cubanezei Antonia Eiriz, ale artiștilor spanioli moderni Carme Cortés i Lladó și Laura Albéniz, precum și un set de piese ale lui Fernando Millán de la începutul anilor 1970.
Cât privește donațiile, cea făcută de galerista Juana de Aizpuru, în valoare de aproximativ 1 milion și jumătate de euro, include numeroase lucrări ale artiștilor spanioli din anii 1990 și începutul anilor 2000, generație puțin reprezentată în colecția Museo Reina Sofía, câteva piese istorice ale artiștilor andaluzi contemporani reprezentați de galerie și, în plus, un grup important de piese ale pictorilor și sculptorilor germani legați de galerie încă de la începuturile sale, în anii 1970.
Artista Concha Jerez a donat o instalație importantă, „Identidad de un espacio geográfico – La plaza de Colón de Madrid a través de unos elementos burocráticos identificadores de los límites del mismo” (1983-1986), care a fost contribuția ei la legendara expoziție „Fuera de formato”.
Se remarcă donația a 17 opere de artă realizate și oferite de artistul japonez Yasumasa Morimura, de la Galeria Juana de Aizpuru, dar și donația privată din partea colecționarului Juan Várez a lucrării lui Fernando Bryce „Visión de la pintura occidental” (2002).
În total, au fost donate 159 de lucrări ale 48 de artiști, în valoare totală de 2,7 milioane de euro.
Achiziții făcute de minister și de fundația muzeului
Ministerul spaniol al Culturii, care a investit în total 1.137.798,45 euro în 139 de lucrări ale 85 de artiști, a încercat să sublinieze criteriile de oportunitate oferite de diferitele licitații, concentrându-se pe achiziționarea de artiști din avangarda istorică și modernitate în colecție, cum ar fi un nud de Joaquín Sunyer, „Los gallos rojos” (1935) de André Masson și „Incendio forestal” (1946) de suprarealista franceză Alice Rahon, care a trăit în Mexic.
Fundația Muzeului Reina Sofía, organizație privată de mecenat cultural non-profit și un punct de referință pentru colaborarea public-privat, a achiziționat anul acesta 80 de lucrări realizate de 43 de artiști, cu o valoare de aproximativ 2.750.000 de euro.
Fundația a primit și donații din lucrări ale unor artiști precum pioniera abstracției columbiene Fanny Sanín și artista americană Arlene Shechet.
Întreaga colecție de artă este împrumutată muzeului pe o perioadă nedeterminată, iar în cazul extincției fundației, toate bunurile și drepturile acesteia ar deveni proprietatea Museo Reina Sofía, în patrimoniul căruia ar fi integrate. De la înființarea sa, în 2012, și împreună cu omologul american, Museo Reina Sofía Foundation (SUA), contribuția comună la muzeu depășește 27,5 milioane de euro.