Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Manuel Segade – Noul director al Museo Reina Sofía, prestigios rol în lumea artei contemporane
manuel segade, foto aad hoogendoorn

Manuel Segade – Noul director al Museo Reina Sofía, prestigios rol în lumea artei contemporane

Curatorul și istoricul de artă Manuel Segade a fost anunțat ca noul director al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid. Segade, care deține o diplomă în istoria artei de la Universitatea din Santiago de Compostela, este directorul Dos de Mayo Art Center, un centru de artă contemporană din municipalitatea madrilenă Móstoles.

El îl înlocuiește pe Manuel Borja-Villel, care în ianuarie și-a anunțat demisia din acest post, considerat unul dintre cele mai prestigioase roluri în lumea artei contemporane.

Manuel Borja-Villel, de 15 ani director al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, a spus că nu își dorește un al patrulea manadat, astfel că instituția a organizat selecția pentru succesorul lui în această funcție.

Borja-Villel a condus muzeul național de artă modernă și contemporană din Spania din 2008 și a fost deopotrivă lăudat și criticat pentru programele sale angajate politic. Printre artiștii expuși în timpul conducerii sale se numără Martín Ramírez, Nancy Spero, Paul Thek și Rosemarie Trockel.

Manuel Borja-Villel se va concentra acum asupra rolului de co-curator al Bienalei São Paulo 2023, care va începe în luna septembrie.

Segade, curator al pavilionului spaniol la Bienala de la Veneția

Într-un comunicat, Ministerul spaniol al Culturii a transmis că Segade a fost candidatul care a obținut cel mai mare punctaj în timpul procesului de selecție.

Înainte de a ajunge la Dos de Mayo, Manuel Segade a fost coordonator de programare pentru spațiul Metronóm al Fundației Rafael Tous d’Art Contemporani din Barcelona și curator șef al Centrului Galician de Artă Contemporană din Santiago de Compostela.

În 2017, a curatoriat pavilionul spaniol la Bienala de la Veneția, prezentând lucrări ale lui Jordi Colomer, un artist spaniol a cărui practică cuprinde video, instalații și sculptură.

Credit foto: Aad Hoogendoorn