Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzee fără bărbați – Instituții importante adoptă un proiect inedit în Luna Istoriei Femeilor
new,york,city, ,jul,17:,in,the,metropolitan,museum

Muzee fără bărbați – Instituții importante adoptă un proiect inedit în Luna Istoriei Femeilor

Cinci mari muzee ale lumii, între care Tate Britain și Metropolitan Museum of Art, lansează ghiduri audio dedicate artistelor din colecțiile lor, cu ocazia Lunii Istoriei Femeilor.

„Museums Without Men” (Muzee fără bărbați, n. r.), conceput de istoricul și criticul de artă Katy Hessel de la The Guardian, va prezenta zeci de artiste și de artiști care nu se conformează genului și care, în prezent, sunt de cele mai multe ori în umbra contemporanilor lor de sex masculin.

„Întotdeauna am mers la muzee și am vânat femei artiste”, a spus Hessel, autoarea cărții „Story of Art Without Men”. Uimită de cât de puține artiste erau expuse, ea a remarcat și faptul că, atunci când existau lucrări create de femei, aveau întotdeauna alături etichete care menționau artiștii bărbați cu care lucraseră sau de la care se inspiraseră, pentru a le contextualiza.

Ea a subliniat: „Ar trebui să vorbim despre artiști ca despre artiști, nu ca despre «soția lui», «muza lui» sau «fiica lui»”.

Informații inedite

Ghidurile vor fi disponibile pe site-urile muzeelor care participă la Luna Istoriei Femeilor și pe site-ul lui Hessel și oferă informații despre artiste precum Bisa Butler, Wangechi Mutu și Lucie Rie.

Atunci când oamenii ajung la instituții, ghidurile le vor oferi informații despre artistă, viața și opera acesteia și le vor explica unde se află opera în spațiul respectiv. „Turul îți oferă o perspectivă asupra situației prin care treceau femeile la acea vreme. Sunt atât de multe straturi peste straturi în aceste povești”.

Fine Arts Museums din San Francisco, Met din New York, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden din Washington DC, Hepworth Wakefield din West Yorkshire și Tate Britain din Londra sunt muzeele care iau parte la proiect în luna martie.

Katy Hessel vorbește despre cel mult 12 lucrări în fiecare muzeu, ceea ce, în opinia ei, nu va copleși vizitatorii. Ea consideră ghidurile audio ca un pas spre deschiderea colecțiilor muzeale, care sunt încă dominate de artiști bărbați albi, către alte grupuri.

Cercetătorii care au analizat 18 muzee de artă din SUA în 2019 au constatat că acestea au colecții formate în proporție de 87% de lucrări create de bărbați și 85% artiști albi.