Muzeele germane marchează 250 de ani de la nașterea lui Caspar David Friedrich
Muzeele germane sărbătoresc împlinirea a 250 de ani de la nașterea lui Caspar David Friedrich și viziunile sale reprezentative ale oamenilor care înfruntă natura.
Pictorul german este cunoscut pentru motivul Rückenfigur – o imagine a unei siluete care stă cu spatele la privitor și cu fața către o priveliște largă. În cea mai cunoscută reprezentare a Rückenfigur, „Călător pe marea norilor/ Wanderer above the Sea of Fog” (1817) a lui Friedrich, artistul a pus în scenă o confruntare între om și natură. Figura, poziționată în fața unei panorame muntoase, îl pregătește pe privitor să experimenteze măreția naturii cu un amestec de venerație și teroare pe care filosoful Edmund Burketer din secolul XVIII l-a numit „sublimul”. Un sentiment de supunere față de forțe mai mari decât noi, sublimul era un mod de a face față eforturilor tot mai mari ale omului de a controla și domina natura, precum și fricii și vulnerabilității care însoțesc aceste eforturi.
Muzeele din întreaga Germanie sărbătoresc ziua de naștere a artistului, cu expoziții precum „Caspar David Friedrich: Artă pentru o nouă eră” – la Hamburger Kunsthalle, „Caspar David Friedrich: Infinite Landscapes” – la Alte Nationalgalerie din Berlin și festivități continue în Greifswald, orașul natal al artistului.
Caspar David Friedrich (5 septembrie 1774 – 7 mai 1840) este aclamat de mulți ca fiind cel mai important artist german din perioada romantică, însă expozițiile nu doar îl sărbătoresc, ci prezintă și contribuția Germaniei la o istorie a peisajului modern dominată de impresioniștii francezi.