Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzeele și casele memoriale ale MMB și Art Safari, popularitate crescută în 2024
femeile pictore și sculptore, art safari 15

Muzeele și casele memoriale ale MMB și Art Safari, popularitate crescută în 2024

Muzeele și casele memoriale din cadrul Muzeului Municipiului București și festivalul Art Safari cu două ediții, căruia MMB îi pune la dispoziție Palatul Pinacotecii și cu care colaborează îndeaproape, au înregistrat pentru anul 2024 mai mult de 251.000 de vizitatori, potrivit cifrelor oferite de instituție la solicitarea curatorial.ro.

În 2023, muzeele și casele memoriale din cadrul Muzeului Municipiului București au fost vizitate de mai mult de 85.000 de persoane, iar Palatul Pinacotecii, cunoscut și ca Palatul Dacia-România, a fost vizitat, în timpul celor trei ediții Art Safari de atunci, de 148.013 persoane.

Acum, MMB anunță că numărul total al vizitatorilor muzeelor și caselor memoriale în 2024 a fost de 91.852 la muzeele MMB (inclusiv evenimentele din seria „Weekend Sessions”), plus 160.000 la Art Safari și 35.000 la MINA.

Din total, potrivit răspunsul oferit curatorial, aproximativ 35% au fost vizitatori din străinătate.

Muzeele de artă din MMB – Muzeul Theodor Aman, Colecția Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck – au avut 11.865 vizitatori în 2024.

Cele mai vizitate expoziții temporare ale MMB au fost „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureștiului dintr-o perspectivă ceramică” (cu aproximativ 9.000 de vizitatori) și „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești” (aproximativ 12.000 de vizitatori).

Expoziții în 2025

Pe parcursul întregului an 2024, MMB a organizat și găzduit 236 de evenimente, iar pentru anul acesta are deja stabilit 70, între care conferințele „Idei în Agora”, seriile „Conferințele de Joi”, „Conferințele de la Muzeul George Severeanu”, „Conferințele Pinacotecii București despre artă și artiști contemporani”.

Palatul Suțu va găzdui, începând cu 9 aprilie, expoziția „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care marchează 205 ani de la nașterea artistului.
De la 1 octombrie, va fi deschisă expoziția „Arta funerară în spațiul românesc. Tematici și simboluri pornind de la schițele lui Frederic Storck”, iar începând cu 10 decembrie, „De la realismul socialist la comunismul național”, o expoziție despre arta românească a secolului XX.

Din 26 septembrie, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei găzduiește „Istoria unei străzi (strada 11 Iunie de la 1593 până în prezent)”.

În 8 octombrie, la Muzeul Theodor Aman este vernisată expoziția temporară  „Mari personalități. Portrete din colecția Muzeului Theodor Aman”. Vor fi prezentate cinci portrete ale unor personaje cunoscute contemporane artistului, lucrări în ulei pe pânză de mari dimensiuni realizate de Aman la începutul carierei sale artistice.

Keep the Art Beat”, o nouă ediție Art Safari, debutează în 7 martie 2025, și include expoziții Ion Țuculescu, Ioan Andreescu, pictori români uitați și voci contemporane.

Cadru din expoziția „Femeile pictore și sculptore” din Art Safari #15, ediție deschisă între 6 septembrie și 15 decembrie 2024