Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeu din Arkansas susținut de miliardari, cumpărătorul unui Colescott de 4,5 milioane de dolari
miss liberty, robert colescott

Muzeu din Arkansas susținut de miliardari, cumpărătorul unui Colescott de 4,5 milioane de dolari

Crystal Bridges Museum a cumpărat un tablou de Robert Colescott în valoare de 4,5 milioane de dolari la o licitație a casei Bonhams. Aceasta este cea mai recentă achiziție de profil înalt pentru muzeul susținut de miliardari din Arkansas.

Organizația mamă a Crystal Bridges Museum of American Art a achiziționat pe 17 februarie, la Bonhams din Los Angeles, tabloul „Miss Liberty” (1980) al regretatului artist californian Robert Colescott pentru 3,7 milioane de dolari (4,5 milioane de dolari cu taxe).

Lucrarea a intrat astfel în colecția muzeului din Bentonville, Arkansas, fondat de moștenitoarea Walmart, Alice Walton, după ce a fost deținută într-o colecție privată și a rămas în mare parte nevăzută de când a fost pictată.

„Miss Liberty” a fost cea mai scumpă lucrare dintre cele 71 de loturi ale licitației de artă postbelică și contemporană organizată de Bonhams, care a adus în total 5,9 milioane de dolari (inclusiv taxele).

Licitația a inclus două lucrări pe hârtie ale regretatului jucător de fotbal american devenit artist Ernie Barnes, a cărui valoare de piață a crescut din mai anul trecut, când tabloul „The Sugar Shack” (1976) a fost vândut cu 13 milioane de dolari la Sotheby’s New York – de peste 76 de ori mai mult decât estimarea sa maximă. La Bonhams, „The Sideline” (1963) și „Study: Woman in Pink Walking” (1992) au fost vândute cu 30.600 de dolari (cu taxe), respectiv 35.655 de dolari (cu taxe).

A doua cea mai valoroasă lucrare Colescott

Aceasta a fost a doua cea mai mare sumă plătită la licitație pentru o creație a lui Colescott, care a murit în 2009. „George Washington Carver Crossing the Delaware” (1975) a fost vândută cu suma record de 15,3 milioane de dolari (inclusiv taxele) la o licitație organizată de Sotheby’s în 2021 pentru Lucas Museum of Narrative Art, care urmează să se deschidă în 2025 la Los Angeles.

La scurt timp după adjudecare, Bonhams a anunțat că tabloul a fost achiziționat de Fundația Art Bridges, care își propune să extindă accesul la arta americană.

Crystal Bridges a devansat în licitații Met și National Gallery

„Miss Liberty” este cea mai recentă achiziție pentru Crystal Bridges, care a fost inaugurat de Walton în 2011.

Moștenitoarea Walmart și-a folosit averea personală pentru a achiziționa lucrări importante pentru muzeu. În 2005, Walton a cumpărat tabloul „Kindred Spirits” (1849), de Asher B. Durand, pentru 35 de milioane de dolari la Sotheby’s, după ce pictura a fost retrasă de la Biblioteca Publică din New York. Ea a depășit oferta Metropolitan Museum of Art din New York și National Gallery of Art din Washington, DC, stabilind astfel ceea ce era atunci un record pentru un artist american la licitație.

La scurt timp, Walton și-a anunțat planurile de a deschide un muzeu, iar de atunci Crystal Bridges a achiziționat lucrări de la artiști precum Georgia O’Keeffe, Edward Hopper, Mark Rothko și Kehinde Wiley.