Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul de Artă Brașov, la aniversare
ziua muzeului de arta brasov

Muzeul de Artă Brașov, la aniversare

Muzeul de Artă Brașov invită la un tur ghidat gratuit în ultima zi de miercuri din fiecare lună, iar pe 1 iunie 2023 marchează a 33-a aniversare ca instituție de sine stătătoare. Sunt pregătite activități pentru publicul de toate vârstele susținute de specialiști ai muzeului, artiști și ilustratori brașoveni.

Aniversarea va fi marcată pe 1 iunie, între orele 12:00 și 20:00, prin tururi ghidate, ateliere, jocuri dedicate familiilor, prezentări de carte ilustrată în prezența autorilor și a ilustratorilor, proiecții. Vizitarea muzeului și participarea la activitățile din această zi vor fi gratuite.

Programul activităților

12:00 – 14:00: Atelier „Ce pot să fac eu?”, cu artista Ana-Maria Gălețeanu

12:00 – 16:00: Desene cu creta pe asfalt, cu Sînziana Dumitrescu

14:00 – 17:00: Face painting, cu Raluca Cozma (Black Bird Art)

14:30 – 15:30: „Detectivi în artă” pentru echipe de părinți și copii, cu Andreea Pocol

15:00 – 15:30: Tur ghidat pentru copii și adulți în expoziția „Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică”, cu Alexandra Ilnițchi-Ardelean

17:00: Prezentări de cărți ilustrate pentru copii în parteneriat cu editura Creator

19:00: Lansarea canalului de YouTube al Muzeului de Artă Brașov și proiecții video

Scurt istoric al Muzeului de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov a fost înființat în anul 1949, ca secție a Muzeului Regional. Pe 19 februarie 1950, a fost deschisă la etajul Casei Sfatului prima expoziție de artă plastică, iar începând cu 1 martie 1970 muzeul funcționează în actualul spațiu.

Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă Brașov, aflată în proprietatea Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov, a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului brașovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbevereinhaus).

Muzeul de Artă Brașov s-a constituit ca instituţie de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea Secției de Artă din Muzeul Județean Brașov.

Muzeul de Artă Brașov organizează tururi ghidate gratuite în Galeria de Artă Românească, în ultima zi de miercuri din fiecare lună. Printre artiștii prezenți în expoziția de bază a muzeului se află Mișu Popp, Nicolae Grigorescu, Elena Popea, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu și Hans Mattis-Teutsch. Accesul se face pe baza biletului de vizitare a expozițiilor, tariful pentru bilet fiind de 9 lei, cu reduceri aplicate pentru diferite categorii de vizitatori.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, înte orele 10:00 și 18:00.