Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzeul Ermitaj din Amsterdam, rebranduit după înteruperea legăturilor cu Rusia
amsterdam,,netherlands, ,december,2019:,amsterdam,hermitage,building,facade,,netherlands

Muzeul Ermitaj din Amsterdam, rebranduit după înteruperea legăturilor cu Rusia

Muzeul Ermitaj din Amsterdam, cândva cel mai mare satelit al instituției omonime din Sankt Petersburg, va fi redenumit Muzeul H’ART după ce va întrerupe legăturile cu Rusia, a anunțat luni.

Muzeul olandez, care anterior se baza pe colecția Ermitajului pentru programarea sa, a încheiat în schimb parteneriate internaționale cu unele dintre cele mai importante instituții din lume pentru a le expune operele în capitala olandeză.

Expoziții majore cu noi parteneri, în următorii 3 ani

Noua identitate a muzeului va intra în vigoare pe 1 septembrie 2023. Centre Pompidou din Paris, British Museum din Londra și Smithsonian American Art Museum din Washington D.C. vor fi noi parteneri ai H’ART Museum, iar planurile pentru expoziții majore în colaborare cu aceste muzee în următorii trei ani sunt deja în curs de desfășurare.

Instituția a primit deja sprijin din partea unor corporații pentru a-și dezvolta noua direcție. Fundația ELJA, o nouă organizație filantropică menită să ofere oportunități culturale pentru tineri, va oferi de asemenea finanțare pentru muzeu.

„Este un pas nou și interesant pentru noi, un model contemporan și de viitor”, a transmis Annabelle Birnie, directorul muzeului, într-un comunicat citat de artnet.com. „Ne bazăm pe experiența noastră în domeniul internațional și acum ne întindem aripile. Programul nostru va avea mai multe voci, reflectând vremurile pe care le trăim. Vom prezenta atât expoziții de artă majore, cât și unele intime”.

Rebrandingul și repoziționarea au venit la mai bine de un an după ce muzeul din Amsterdam a rupt legăturile cu muzeul său mamă, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Instituția olandeză a declarat atunci că „a fost depășită o linie”.

Înființat în 2009, Hermitage Amsterdam a fost inițial înființat ca o organizație non-profit independentă, dar care avea „drepturi nelimitate” de a împrumuta lucrări din colecția istorică din Sankt Petersburg. Tăierea legăturilor cu Rusia a însemnat că viitorul instituției din Amsterdam era incert. După lansarea oficială a numelui și a noii identități, H’ART Museum va lucra la dezvoltarea unor programe viitoare cu noile sale instituții partenere, care ar putea implica împrumuturi de artă, precum și diverse tipuri de colaborări cu curatori și artiști. Potrivit New York Times, muzeul a semnat contracte separate cu fiecare dintre instituțiile partenere.

Kandinsky, Rembrandt și arta feminină

Printre viitoarele evenimente importante se numără expoziția „Kandinsky”, organizată în parteneriat cu Centrul Pompidou, care ar trebui să călătorească în Olanda la mijlocul anului 2024. Aceasta va fi prima dintre cele cinci expoziții organizate de cele două instituții pe o perioadă de cinci ani.

Expoziția „Feminine Power” a British Museum va ajunge la H’ART în 2026, iar o expoziție majoră este planificată în colaborare cu Leiden Collection din SUA, în care toate cele 17 lucrări Rembrandt din colecția privată vor fi expuse împreună în public pentru prima dată. Această expoziție va avea loc în 2025, pentru a marca cea de-a 750-a aniversare a orașului Amsterdam.

Între timp, instalația video „Clubbing” (2012) a lui Martine Gutierrez din colecția Smithsonian American Art Museum este deja expusă în spațiul reproiectat al muzeului. Un program complet de expoziții și programe va fi anunțat în cursul acestui an.