Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Luvru a primit două tablouri donate de o familie de evrei jefuiți de naziști în 1944
nature morte au jambon

Muzeul Luvru a primit două tablouri donate de o familie de evrei jefuiți de naziști în 1944

Două naturi moarte din secolul al XVII-lea, furate în timpul Ocupației și expuse la Luvru din anii 1950 pentru că proprietarii lor nu au putut fi găsiți, au fost restituite celor 48 de moștenitori ai unei familii evreiești care le-a donat muzeului parizian.

Marți, un număr mare de moștenitori, precum și copiii și nepoții lor, s-au adunat în jurul celor două tablouri, „Nature morte au jambon” de Floris van Schooten și „Mets, fruits et verre sur une table” de Peter Binoit, care datează din anii 1620 și 1630.

Aceste lucrări vor fi expuse publicului la Luvru începând din 5 iunie, alături de documente istorice despre familia care le-a deținut.

Este o „datorie de aducere aminte față de familia mea, care a fost furată și persecutată și a cărei istorie vorbește generațiilor de astăzi”, a declarat pentru AFP unul dintre beneficiari.

Pentru Laurence Des Cars, președinta și directoarea Muzeului Luvru, acesta este „un apel la a nu uita niciodată, un angajament de a transmite memoria și un memento constant de a acționa”.

natura moarta

„Mets, fruits et verre sur une table” de Peter Binoit

Cele două tablouri, a căror proveniență era necunoscută, au fost prezente de mult timp în galeriile de pictură nordică ale Luvrului ca opere „Musées nationaux recuperation” (MNR), adică opere confiscate care nu au fost returnate după cel de-al Doilea Război Mondial și care au fost încredințate muzeelor naționale.

Moștenitorii familiei Javal, ai cărei cinci membri au fost deportați și uciși la Auschwitz, au fost găsiți recent datorită eforturilor depuse de cercetătorii de la Ministerul Culturii, Arhivele Naționale și Comisia pentru despăgubirea victimelor spolierilor (CIVS), asistați de genealogiști.

„O cercetare proactivă a dus la realizarea faptului că cele două tablouri, considerate de organizația nazistă Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) ca aparținând colecției C Juralides D, au aparținut de fapt lui Mathilde Javal, a cărei vilă privată din Boulevard de la Tour-Maubourg, în arondismentul 7, a fost ocupată și golită în 1944”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Mathilde Javal, fiica lui Emile și Marie-Anna Javal și sora lui Alice și Jeanne, a cerut oficial restituirea operelor de artă ale familiei sale la sfârșitul războiului, în 1945, după cum reiese dintr-o scrisoare care, potrivit Muzeului Luvru, a permis „să se urmărească firul” poveștii și care este prezentată în expoziție.

Tablourile, furate din conacul familiei în 1944, nu au putut fi restituite la întoarcerea din Germania, deoarece proprietarii de drept erau necunoscuți. Două erori de ortografie a numelui Javal și a adresei lui Mathilde, ultima ocupantă a clădirii, au provocat, de asemenea, confuzie, potrivit Muzeului Luvru.

Foto credit: RMN – Grand Palais (Musée du Louvre)