Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzeul Național de Artă Timişoara, vizitat de 13.500 persoane anul trecut. Expoziții Brâncuși și Brauner, în 2023
mnart0

Muzeul Național de Artă Timişoara, vizitat de 13.500 persoane anul trecut. Expoziții Brâncuși și Brauner, în 2023

Numărul total al vizitatorilor Muzeului Național de Artă Timişoara pentru anul 2022 a fost de 13.547 persoane, potrivit răspunsului oferit de instituție la solicitarea curatorial.ro.

Cea mai vizitată expoziţie temporară organizată de Muzeul Naţional de Artă Timişoara în anul 2022 a fost expoziţia de stampe japoneze „Celebrities of the Floating World”, găzduită de Palatul Baroc în perioada 28 ianuarie – 25 iulie 2022. Numărul total de vizitatori a fost de 6.843 persoane.

21 de expoziții organizate la MNArT în 2022

Pe parcursul anului 2022, Muzeul Național de Artă Timișoara a organizat 21 de expoziții și proiecte culturale între care se numără: ,,Celebrities of the Floating World”, ,,MNArT Open View”, ,,Murmure, Albă Tăcere” a artistei Doina Mihăilescu, Muzeul digital Micro-Folie, ,,Complice des poetes. Gravuri și litografii Jaques Herold în ediții bibliophile”, expoziția aniversară ,,60” semnată Dana Constantin și Dacian Andoni, ,,Antinostalgia” semnată Andrei Pandele și Ion Isaila, ,,întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”, ,,The Void of Silence/ Vidul tăcerii” semnată de Belu-Simion Făinaru, ,,Paul Neagu. O retrospectivă”.

De asemenea, pe lângă proiectele amintite, Muzeul Național de Artă Timișoara a găzduit 20 de evenimente culturale organizate în parteneriat cu diverse instituții, organizații: Susținerea Olimpiadei de Arte Vizuale, Arhitectură Și Istoria Artelor; Turneul SoNoRo Conac X,,La Grande Belleza”; Festivalul Muzicii de Cameră; participare Art Safari 2022 București; Lucian Ban „Ways of Disappearing” CD Release Tour: Timișoara; concert „Cânt și Cuvânt în creația românească”; Conferința internațională „Granițe și transferuri”; Expoziția ,,We the People: 25 Years of Strategic Partnership”; Gala Absolvenților secției de Conservare-Restaurare și Arte decorative-textile, concert caritabil Corul Avocaților.

Evenimente anunțate în 2023 la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara intenționează să organizeze anul acesta 29 de programe și proiecte culturale.

Expoziția temporară „Victor Brauner: Invenții și magie”, dedicată artiștilor internaționali cu origini românești, va fi organizată în colaborare cu Centrul de Artă Modernă Georges Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Francez din Timișoara.

Potrivit instituției muzeale, „Parallels. Timișoara/ Novisad 2023” va fi o colaborare inter-muzeală în baza unor colecții similare din Galeria Matica Srpska Novisad și MNArT Timișoara.

„Baroque Reloaded” va fi o expoziție, de design grafic, expertiză curatorială, arhitectură de expoziție, cu artiști contemporani de nivel mondial/ producții artistice inserate în spațiile/ colecțiile muzeului.

Altă expoziție temporară anunțată de Muzeul Național de Artă Timișoara este „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”. Aceasta va fi dedicată artiștilor internaționali cu origini românești și va fi organizată în colaborare cu Centrul de Artă Modernă Georges Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Francez din Timișoara.

În plus, la Timișoara publicul va vedea retrospectiva lucrărilor semnate de artistul local Romul Nuțiu din colecția MNArT și din colecții private în relație cu artiști și muzee reprezentative internaționale precum Muzeul „Jackson Pollock” din SUA și Muzeul „Peggy Guggenheim” din Veneția. Dar și o expoziție dedicată artistei Suzana Fântânariu.

„MNArT Don” este expoziția anuală a donațiilor, proiect de mediere culturală a patrimoniului MNArT în relație cu donatorii, iar Laboratorul de restaurare vizitabil – proiect de mediere culturală a patrimoniului MNArT în relație cu dezvoltarea infrastructurii departamentului de conservare – restaurare.

Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 va debuta pe 17 februarie.