Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023: Zeci de festivaluri, expoziții și o grădină verticală gigant
piata,libertatii,(liberty,square),timisoara,,romania

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023: Zeci de festivaluri, expoziții și o grădină verticală gigant

Mai mult de 2.500 de artiști, 27 de festivaluri de muzică, teatru și circ și o grădină verticală gigant amplasată în centrul orașului sunt incluse în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, care va debuta în luna februarie.

În medie, la Timișoara vor avea loc 30 de evenimente săptămânal, în aer liber și în diverse spații.

Printre personalitățile care vor ajunge aici se numără scriitorii Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk și Peter Slotterdijk, dirijorii Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeşelea și regizorii Andrei Şerban și Adina Pintilie, care a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia 2022.

În plus, vor participa compania de dans Chameleon Company din Manchester, compania de teatru Rimini Protokoll, orchestre din Gera şi Koln și vor fi organizate două ample expoziții-retrospectivă dedicate unor influenți artiști români – Victor Brauner și Constantin Brâncuși.

Deschiderea Timișoara CEaC 2023

Primul weekend din program este 17 – 19 februarie, când sunt programate concerte ale unora ca Alyona Alyona, Andrei Irimia, Implant Pentru Refuz, Jay-Jay Johnson și Taraf de Caliu, dar și expoziții ce pun în lumină vecinătăți și comunități diverse, ponind din centrul fizic și simbolic Victoriei-Libertății-Unirii către cartiere.

Pe lângă expoziția colectivă centrală, deschisă până pe 23 aprilie la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Bastionul Maria Theresia, Palatul Ștefania și Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi, regizoarea Adina Pintilie va prezenta la Kunsthalle Bega „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, instalație audio-video a proiectului care a reprezentat România la Veneția.

Retrospectiva Victor Brauner, „Invenții și magie”, curatoriată de Camille Morando, va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara, între 17 februarie și 28 mai 2023. Expoziția e organizată cu participarea Centre Pompidou, Art Encounters Foundation și a Institutului Francez din România.

Comenduirea Garnizoanei Timișoara va găzdui o expoziție Mircea Nicolae, al cărei curator e Salonul de Proiecte (Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava). În plus, vor fi derulate proiecte de arhitectură și light design.

Mai multe detalii și programul complet de evenimente ale anului urmează să fie anunțate de organizatori.