Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Picasso din Paris prezintă o nouă colecţie permanentă şi un omagiu adus pictoriţei Françoise Gilot
musee picasso

Muzeul Picasso din Paris prezintă o nouă colecţie permanentă şi un omagiu adus pictoriţei Françoise Gilot

Muzeul Picasso din Paris, care adăpostește cea mai importantă colecție publică de opere ale maestrului, va prezenta începând din 12 martie o expoziție complet nouă, inclusiv un omagiu în premieră pentru fosta sa parteneră și pictoriță Françoise Gilot.

O serie de lucrări au fost împrumutate cu regularitate în ultimii ani, în special în 2023, când s-au implinit 50 de ani de la moartea artistului spaniol. Este ca o „întoarcere acasă”, a declarat pentru AFP Cécile Debray, directoarea muzeului.

Noua colecție permanentă reunește 400 de lucrări în 22 de săli și pe trei etaje ale unui hotel privat, cu o cameră dedicată în întregime franco-americanei Françoise Gilot, care a murit la vârsta de 101 ani.

Ea a fost partenera de viață a lui Picasso timp de zece ani (1943-1953) și a avut doi copii cu acesta, Claude (născută în 1947 și decedată în 2023) și Paloma (născută în 1949). Este singura dintre partenerele lui care s-a emancipat complet de el pentru a-și împlini potențialul artistic, cu lucrări la Metropolitan Museum of Art și MoMA din New York. Sunt expuse o duzină de picturi ale sale, care alternează între figurație structurată și abstracție colorată, precum și câteva dintre desenele sale.

Începând din 1965 și de la publicarea cărții sale „Vivre avec Picasso” (Trăind cu Picasso) – care îl descria pe Picasso ca fiind tiranic, superstițios și egoist și care a stârnit un val de proteste în Franța – s-a ținut departe de scena artistică franceză, înainte de a se muta în Statele Unite în 1970.

În 2016, Françoise Gilot a explicat pentru AFP cum relația lor a fost „un dialog pictural” cu cel pe care l-a „iubit” pentru „inteligența sa remarcabilă” și „simțul umorului”.

O nouă expunere la Muzeul Picasso

Albastru, roz, cubism, suprarealism, colaje, sculpturi, ceramică… Noua expoziție prezintă opera lui Picasso de la începuturi, înainte de sosirea sa la Paris, la începutul secolului XX, până în 1973, anul morții sale.

Lipsesc însă două capodopere, „Guernica” și „Les Demoiselles d’Avignon”, care sunt expuse la Madrid, la Muzeul Național Regina Sofia, respectiv la MoMA din New York.

Un centru de cercetare dedicat lui Picasso urmează să se deschidă în apropierea muzeului, în toamnă.

Arhivele muzeului conțin aproximativ 200.000 de lucrări. Picasso, a cărui carieră s-a întins pe parcursul a aproape 80 de ani, a păstrat o mare parte din cele 2.000 de picturi, peste 11.000 de desene și mii de sculpturi, ceramică și gravuri în atelierele sale. Aceste lucrări, dintre care o mare parte au intrat în colecție în 1979, formează nucleul muzeului, care a fost inaugurat în 1985.

Foto credit: Musée Picasso Paris