Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Muzeul Regal de Arte Plastice din Bruxelles a returnat proprietarilor de drept o pictură furată de nazişti

Muzeul Regal de Arte Plastice din Bruxelles a returnat proprietarilor de drept o pictură furată de nazişti

Gestul vine la 80 de ani după ce lucrarea de Lovis Corinth a fost sustrasă, în contextul acelei perioade, arată The Guardian. Proprietarii de drept sunt succesorii unui cuplu germano-evreu. Natura moartă cu flori, creată în 1913, a fost dată în custodia muzeului în 1951, deoarece atunci nu a putut fi verificată provenienţa sa.

După ani de cercetări, aceasta devine prima lucrare returnată de instituţia de cultură belgiană, deoarece iniţial a fost furată sub regimul nazist.

Avocaţii familiei au abordat muzeul în 2016, la opt ani după lansarea unei baze de date online cu 27 de opere de artă a căror provenienţă era un mister şi ca parte a eforturilor de a găsi proprietarii.

Potrivit reprezentanţilor legali ai familiei, cei nouă descendenţi, care locuiesc în Marea Britanie, Africa de Sud şi SUA nu ştiu ce vor face în viitor cu respectiva pictură.

Propretarii operei, soţii Gustav şi Emma Mayer au ajuns la Bruxelles în iunie 1938. Un an mai târziu, s-au stablit în Marea Britanie, în Bournemouth. Gustav Mayer a murit în 1940, iar soţia sa, în 1944. Nu şi-au revăzut niciodată operele de artă care le aparţineau. În 1942, o parte dintre acestea au dispărut, ca rezultat al directivei lui Hitler, iar în 1943, ce aveau la Bruxelles a fost furat.

Michel Draguet, directorul Muzeului Regal de Arte Plastice, a spus că cedarea operei nu îl întristează. “Nu am cumpărat-o, nu am fost niciodată proprietarii ei, am fost doar custozi din partea statului belgian”, a afirmat acesta.