Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Victoria & Albert de la Londra va restitui Turciei un artefact din aur

Muzeul Victoria & Albert de la Londra va restitui Turciei un artefact din aur

Vechi de 4.000 de ani, experții cred că vasul de aur a fost făcut ca dar funerar de poporul haitian din Anatolia în secolul III, î.e.n.

Artefactul a ajuns în colecția muzeului ca dar de la proprietarul anterior. În 1989, colecționarul britanic și dezvoltatorul imobiliar Arthur Gilbert l-a cumpărat de la dealer-ul Bruce McNall din Los Angeles, care a fost implicat în negoț ilegal cu antichități, potrivit The Art Newspaper. Gilbert ar fi cumpărat vasul pentru suma de 250.000 de dolari.

Colecția lui Gilbert, care cuprinde în jur de 1.200 de obiecte de artă decorativă și mozaicuri, dar și artefacte din aur și argint, a fost expusă la  Somerset House din Londra în 2000.

Pentru că vasul era singura antichitate din colecția Gilbert, obiectul a fost păstrat în depozit de V&A. 

Jacques Schuhmacher, un expert desemnat de fondul Gilbert în 2018 pentru a verifica conformitatea cu standardele de retrocedare, a descoperit recent mai multe detalii recente despre proprietarul vasului de apă. Prin cercetări suplimentare, el a aflat că McNall a vândut ilegal antichități furate.

Schuhmacher a declarat pentru The Art Newspaper că detaliile despre momentul în care vasul a părăsit Turcia sunt încă necunoscute, dar crede că a fost furat în anii 1980. Potrivit expertului, nu există niciun document de export sau o înregistrare a originii vasului.

Multe artefacte provenind din Turcia se află în muzeele din Marea Britanie și pe piață. În 2020, două antichități turcești au apărut la o casă de licitații din Londra – o sculptură reprezentând o căruță trasă de boi și un sarcofag Sidamara din trei piese datând din aproximativ 3000-2000 î.e.n. din Anatolia, au fost înapoiate guvernului.

Gilbert Trust și V&A au facilitat restituirea ulciorului împreună cu Ministerul Culturii din Turcia. Artefactul va fi expus la Muzeul Civilizațiilor Anatoliei din Ankara, ca parte a colecției sale permanente, care găzduiește un grup semnificativ de artefacte haitiane.