Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Nașterea lui Venus”, de Botticelli, vizată de activiștii pentru mediu din Florența
nasterea lui venus sandro botticelli

„Nașterea lui Venus”, de Botticelli, vizată de activiștii pentru mediu din Florența

„Nașterea lui Venus”, capodopera de secol XV a lui Sandro Botticelli aflată în Galeriile Uffizi din Florența, a fost protagonista unui act al grupării activiste pentru mediu Ultima Generazione.

Doi activiști au lipit imagini cu distrugeri ale mediului pe panoul de sticlă care protejează pictura. Ei reprezentau Ultima Generazione, alianță națională condusă de studenți care și-a ales numele pentru că se consideră ultima generație înainte de atingerea unui punct de inflexiune în sistemul climatic al Pământului. Fotografiile pe care le-au pus peste „Nașterea lui Venus” înfățișau un oraș toscan inundat. Ei acuză Guvernul că, în loc să se ocupe de „probleme reale”, precum inundații și incendii, „face legi absurde”.

Ulterior, activiștii au fost scoși din galerie și duși la o secție de poliție, a relatat France 24.

În noiembrie, un judecător din Florența a decis că doi activiști care și-au lipit mâinile de geamul care proteja o altă pânză a lui Boticelli în Uffizi în 2022 nu s-au făcut vinovați de comiterea unei infracțiuni. Este vorba despre „Primavera”.

Recent, parlamentul italian a aprobat o lege care prevede sancțiuni mai mari pentru cei care deteriorează monumente și situri culturale. Acest lucru vine după ce un val de proteste ale activiștilor de mediu a cuprins Europa.

Ultima Generazione și-a început protestele pașnice în Italia în 2022, înainte de alegerile generale din țară. În timpul acestor proteste, activiștii i-au rugat adesea pe politicieni să acorde prioritate schimbărilor climatice. Se așteaptă ca Italia să producă emisii semnificativ mai mari decât cele prevăzute pentru obiectivul său pentru 2030, a declarat recent Comisia Europeană.

În ultimii ani, în întreaga Europă au avut loc proteste legate de climă. Cel mai recent, două capodopere din muzee franceze au fost vizate de activiști – „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci și „Le Printemps” a lui Monet au fost stropite cu supă.