Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nicolae Grigorescu, prezentat în Polonia
expo nicolae grigorescu, mnar, curatorial.ro

Nicolae Grigorescu, prezentat în Polonia

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi inaugurat oficial în Polonia cu expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, care reunește lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României și care va fi găzduită de Muzeul Național din Gdańsk la Palatul Cistercian în perioada 27 iulie – 28 octombrie 2024.

Zeci de lucrări Nicolae Grigorescu din colecția Muzeului Național de Artă al României au fost expuse în premieră, anul trecut, la București, pentru a marca 185 de ani de la nașterea artistului.

Peisaje, alături de veșminte țărănești și obiecte cu caracter decorativ de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și o reconstituire a tabloului „Fata cu zestrea ei” (1885 – 1891), țărăncuțe, care cu boi și ciobănași, împreună cu 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor făcute între 1925 și 1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localități rurale din România, au întregit expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”. O altă parte inedită a fost reprezentată de lucrările de pictură cu carecter monumental, mai puțin cunoscute, ale lui Grigorescu.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 înseamnă 17 luni de evenimente culturale de excepție și schimburi culturale. Seria de activități continuă cu o prelegere susținută în 28 iulie de dr. Călin Stegerean, curatorul expoziției „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” și director al Muzeului Național de Artă al României.

Instalație Shakespeare, la festivalul din Gdańsk

Două reprezentații ale spectacolului „Hamlet” regizat de Declan Donnellan, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, sunt programate la Festivalul Shakespeare din Gdańsk, în zilele de 28 și 29 iulie 2024. Pe toată durata Festivalului Shakespeare (26 – 29 iulie), la Forum Mall din Gdańsk va fi expusă instalația „Shakespeare Dimensions. Episode one” – un experiment scenografic virtual 3D, conceput de Vlad Drăgulescu, sub forma unui cub imersiv, în care universul shakespearian din piesa „Furtuna” este generat în întregime de tehnologia contemporană.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

În cadrul Sezonului sunt organizate zeci de evenimente – expoziții, concerte, spectacole de teatru și dans, proiecții de filme și dezbateri. Inaugurarea sezonului polonez în România a avut loc în 21 iunie 2024, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu expoziția „Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”, curatoriată de prof. Anna Król, dr. Magdalena Ziółkowska și Wojciech Grzybała.

Programul detaliat al evenimentelor prilejuite de inaugurarea Sezonului România-Polonia 2024-2025 va fi anunțat în curând.

Foto: „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” (c) curatorial.ro