Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Nigeria cere din nou British Museum returnarea Bronzurilor din Benin, în urma furturilor din depozitele instituției
london,–,july,2018,–,architectural,detail,of,the,benin

Nigeria cere din nou British Museum returnarea Bronzurilor din Benin, în urma furturilor din depozitele instituției

Oficialii nigerieni au cerut din nou repatrierea Bronzurilor din Benin aflate în colecția British Museum, în urma scandalului privind dispariția și deteriorarea a mai mult de 1.500 de obiecte din depozitele instituției.

„Este șocant să auzim că au loc furturi în țările și muzeele care ne-au spus că Bronzurile din Benin nu ar fi în siguranță în Nigeria”, a declarat Abba Isa Tijani, directorul Comisiei Naționale pentru Muzee și Monumente din Nigeria, pentru Sky News.

British Museum a anunțat pe 16 august că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent. Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar ziarul Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus British Museum în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată. Presa britanică l-a indentificat în persoana curatorului Peter Higgs, care a fost demis. Vestea dispariției obiectelor a venit la scurt timp după ce directorul muzeului, Hartwig Fischer, care l-a condus timp de opt ani, a declarat că se va retrage din funcție anul viitor. Angajați ai instituției au speculat că anunțul surpriză ar avea legătură cu furturile, alții au cerut ca Fischer să demisioneze imediat. George Osborne, președintele British Museum, a declarat că decizia directorului nu a avut legătură cu anunțul făcut de instituție. Până la urmă, Fischer a demisionat săptămâna aceasta, în contextul furturilor.

Ulterior, oficialii eleni au început să facă noi presiuni în vederea returnării sculpturilor din marmură de la Partenon care se află la British Museum.

„Sunt artefacte furate și ar trebui returnate în Nigeria”

Sute de artefacte din bronz din Benin au fost confiscate de forțele britanice în 1897, când curtea regală din Benin a fost distrusă. Astăzi, sculpturile se află în muzee și galerii din Marea Britanie și din alte părți.

Franța și Germania, dar și universitatea Cambridge și Muzeul Horniman din Londra au returnat Nigeriei artefactele pe care le dețineau ilegal.

British Museum are o colecție importantă de „plăci turnate decorate în mod elaborat, capete comemorative, figuri umane și animale, obiecte regale și ornamente personale”, cu mai mult de 900 de obiecte. O sută sunt expuse prin rotație în galeriile sale.

Tijani a subliniat că Bronzurile din Benin au fost luate ilegal din țara de origine și depozitate în muzeul din Londra. „Nu contează dacă sunt în siguranță acolo… Problema este că acestea sunt artefacte furate și ar trebui returnate în Nigeria comunităților cărora le aparțin”.

În timp ce pe site-ul muzeului  e scris că are „relații pozitive cu palatul regal din Benin City și cu Comisia Națională Nigeriană pentru Muzee și Monumente (NCMM)”, e recunoscut că muzeul a primit o cerere scrisă de returnare a acestora din partea Ministerului Federal al Informațiilor și Culturii din Nigeria în octombrie 2021.

În interviul acordat Sky News, Tijani a mai declarat că Hannatu Musawa, noul ministru nigerian al Artelor, Culturii și Economiei Creative, intenționează să solicite direct repatrierea imediată a artefactelor contestate.