Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bronzuri din Benin realizate din alamă extrasă din Germania de Vest, conform unui studiu
london,–,july,2018,–,architectural,detail,of,the,benin

Bronzuri din Benin realizate din alamă extrasă din Germania de Vest, conform unui studiu

Oamenii de știință au descoperit că unele dintre bronzurile din Benin au fost realizate cu alamă extrasă la mii de kilometri distanță, în Renania germană.

Poporul Edo din Regatul Benin, în Nigeria de astăzi, și-a creat extraordinarele sculpturi cu brățări de tip manilla din alamă topită, moneda sumbră a comerțului transatlantic cu sclavi între secolele XVI și XIX. Deși au fost rareori găsite în săpăturile arheologice pe uscat, ele au fost recuperate în număr substanțial din epavele vaselor care îi transportau.

Realizând cel mai amplu studiu al acestor brățări, o echipă de cercetători germani a comparat metalul lor cu minereuri metalice și mine din întreaga Europă înainte de a le localiza în Renania, în vestul Germaniei.

„Este pentru prima dată când se face o legătură științifică. Bronzurile din Benin sunt cele mai cunoscute opere de artă antice din Africa de Vest. De unde proveneau volumele enorme de metal și cum și-a procurat Benin alama a fost mult timp un mister”, a spus dr. Tobias Skowronek, care a condus studiul, potrivit The Guardian.

Sute de artefacte din bronz din Benin au fost confiscate de forțele britanice în 1897, când curtea regală din Benin a fost distrusă. Astăzi, sculpturile se află în muzee și galerii din Marea Britanie și din alte părți.

Nigeria a cerut de mult timp returnarea lor. Germania este una dintre puținele țări care repatriază în mod activ bronzurile. Printre alte instituții care au făcut acest lucru se numără Muzeul Horniman din Londra.

Studiul, efectuat pe zeci de exemplare colectate din epave de nave

Manilla, derivat din latină pentru mână sau brățară, a fost o „monedă” folosită de Marea Britanie, Portugalia, Spania, Țările de Jos, Franța și Danemarca pentru a face comerț cu Africa de Vest cu aur și fildeș, precum și cu oameni înrobiți.

Studiul științific s-a axat pe 67 de exemplare colectate din cinci epave de nave din Marea Britanie, Spania, Ghana și SUA. Datând din perioada 1524-1843, acestea erau nave de origine engleză, portugheză și olandeză. Printre ele se numără și o navă de sclavi a Companiei Regale Africane care s-a scufundat în Canalul Mânecii.

Skowronek, care lucrează la Universitatea Tehnică Georg Agricola din Bochum, Germania, a declarat: „Manillele au fost fabricate în volume impresionante. Un contract încheiat între casa de comerț germană Fugger și regele portughez, care datează din 1548, menționează o comandă de 1,4 milioane de manille care trebuiau să fie gata în trei ani… Între 1519 și 1522, Lisabona a trimis 150.000 de manille pe an la fortul lor comercial din Elmina, pe coasta Ghanei, inima comerțului cu aur și sclavi”.

El a adăugat: „Societățile europene le-au conceput exclusiv pentru a cumpăra bunuri din Africa de Vest, de la oameni la piei de animale. În secolul al XVI-lea, se credea că minele germane sunt prea epuizate pentru a face să merite să fie exploatate la mare adâncime. Dar volumul mare de manille de care avea nevoie comerțul cu sclavi i-a făcut pe industriași să se răzgândească”.

În octombrie anul trecut, The Guardian a relatat despre descoperirile anterioare ale echipei lui Skowronek, potrivit cărora primii sclavagisti britanici se aprovizionau cu cupru din Cornwall pentru a crea manille.

Cele mai recente descoperiri au fost publicate în revista Plos One.