Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noapte la muzeu – Un artist german și un cercetător induc vise lucide
riehen,,switzerland,,april,28,,2018.,visiting,beyeler,fondation,,an,important

Noapte la muzeu – Un artist german și un cercetător induc vise lucide

Un exponat de la Fundația Beyeler din Basel „capătă viață” după lăsarea întunericului. Instalația „Dream Hotel Room 1: Dreaming of Flying with Flying Fly Agarics” (2014) a artistului german Carsten Höller, creată împreună cu Adam Haar, cercetător în domeniul somnului, oferă vizitatorului șansa de a dormi în muzeu. Cei doi creatori promit și vise frumoase.

Hibridul de artă și știință își propune să inducă o stare de vise lucide și oferă un jurnal în care vizitatorii își pot înregistra viziunile nocturne.

Vizitatorii care se odihnesc pe pat vor vedea deasupra lor titirezi rotindu-se într-o lumină roșie pe o lungime de undă menită să inducă vise lucide. Prin măsurarea ritmului cardiac și a vitezei de respirație, patul va detecta când vizitatorul doarme, moment în care se va legăna ușor într-un mod care va induce senzația de plutire, de zbor. Totul e bazat pe „Dream Engineering”, spune Adam Haar.

Sloturile sunt de o oră pentru un vizitator, dar, o dată pe săptămână, „Dream Bed” este disponibil pentru noaptea de vineri.

Höller a mai folosit paturi în muzee. În expoziția „theanyspacewhatever” din 2008 – 2009 de la Guggenheim New York, el a oferit ocazia de a dormi, la fel și într-o expoziție din 2014 la Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) din Viena și la Muzeul Tamayo din Mexico City, în 2019.

Proiectul de acum face parte dintr-o expoziție deschisă până în 11 august 2024 la Fondation Beyeler care relansează genul cunoscut sub numele de „Estetica relațională” și care își schimbă titlul în mod regulat. Acum se numește „I Can’t Tell if This Longing is My Own”. Pentru prima dată în istoria de peste 25 de ani a Fundației Beyeler, întregul muzeu și parcul din jur sunt transformate ca loc al unei prezentări experimentale de artă contemporană.