Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Noaptea Muzeelor 2025 – Mai mult de 70 de participanți. MNAC absentează
noaptea muzeelor 2025

Noaptea Muzeelor 2025 – Mai mult de 70 de participanți. MNAC absentează

Noaptea Muzeelor va reuni anul acesta mai mult de 70 de instituții, anunță Rețeaua Națională a Muzeelor din România, care preciza în urmă cu o lună că nu se va ocupa de gestionarea acestui eveniment, prima dată în mai bine de două decenii, deoarece bugetul este redus și „mulți angajați din muzee sunt antrenați în procesul electoral din diferite circumscripții ale țării”.

„A venit momentul să ne adresăm Ministerului Culturii cu speranța că, după 20 de ani în care am demonstrat valoarea, succesul și beneficiile aduse societății și muzeelor de către această marcă culturală, să accepte propunerea noastră de a ne include pe lista de proiecte strategice ale ministerului. În acest mod, dincolo de recunoașterea importanței evenimentului, vom putea beneficia de acea finanțare care ne poate ajuta să existăm, să fim mai interesanți și mai atractivi pentru publicul nostru”, era comunicat în 3 aprilie.

Acum, într-o postare online, RNMR spune că „pentru prima dată în istoria acestui eveniment, Ministerul Culturii susține oficial Noaptea Muzeelor, integrând diversitatea ofertei muzeale într-o platformă națională coerentă de comunicare și promovare”.

Mesajul principal este „Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură”, reflectat de activitățile propuse.

„La ediția din acest an vor participa peste 70 de muzee din întreaga țară”, adaugă Rețeaua Națională a Muzeelor din România, coordonator al proiectului cultural finanțat de Ministerul Culturii. Nu este clar încă ce muzee participă și care este programul.

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, evenimentul Noaptea Muzeelor este un proiect de anvergură lansat inițial în Franța și extins la nivel internațional.

MNAC nu participă la Noaptea Muzeelor

Curatorial a contactat muzeele naționale de artă, însă până la momentul publicării acestei știri a primit răspuns legat de programul pentru 17 mai 2025 doar din partea Muzeului Național de Artă Contemporană.

Aici, unde începe un nou sezon expozițional în 14 mai, nu va exista un program special de Noaptea Muzeelor. MNAC va putea fi vizitat, ca în oricare altă zi de sâmbătă, de la ora 11:00 la ora 18:30.

Artă textilă și jazz, la Muzeul Hărților

Muzeul Hărților propune o explorare creativă a spațiului interior și a grădinii, pentru a vă bucura de hărți, artă contemporană și jazz. Accesul este liber.

Pot fi vizitate expunerea permanentă și cea mai veche hartă, care în 2025 împlinește 500 de ani, dar și cele mai recente inițiative ale muzeului: grădina amenajată în cadrul proiectului „Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților”, derulat de Cătălina Bolozan de la Club Clorofila, precum și expoziția temporară de artă textilă „Geografii Imaginare” semnată de artista Miruna Hașegan.

La finalul serii, pe terasa din spatele muzeului are loc un concert susținut de trio-ul de jazz al Filarmonicii din Pitești.

Program Muzeul Hărților de Noaptea Muzeelor

12:00-20:00 – Vizitare expunere permanentă și expoziție temporară

17:00-18:00 – Tur ghidat în grădină cu Cătălina Bolozan (Club Clorofila)

20:00-21:00 – Concert trio-ul de jazz al Filarmonicii din Pitești

(Petrică Andrei – pian, Ciprian Pop – chitară și Paul Luculescu percuție)

20:00-21:30 – Vizitare expoziție temporară

În 18 mai, muzeul poate fi vizitat în intervalul orar 10:00 – 18:00, în baza biletului de acces.

Artă, natură și comunitate, la Brașov

Muzeul de Artă Brașov marchează Noaptea Muzeelor 2025 cu un program extins dedicat artei, naturii și comunității.

„De Noaptea Muzeelor, în Lumina Artei” are loc în 17 mai, între orele 11:000 și 23:00 (ultima intrare), iar accesul este gratuit.

Este propus un dialog între colecția permanentă și arta contemporană – între tehnici clasice precum uleiul pe pânză și expresii moderne precum fotografia, acuarela și gravura.

Expoziții temporare prezentate în cadrul evenimentului: „LINIA creează spațiul” – Geta Brătescu [Window Art – Fațada clădirii]; „Anatomia peisajului transilvănean” – curator: Mihai Zgondoiu, artist: Bogdan Mihai Radu; „Topografii rescrise” – curator: Alina Șerban; artiști: Lucian Bran, Mihai Plătică, Horațiu Șovăială, Mihai Șovăială; „Subjective Art History” & „General Culture Timeline” – Lia Perjovschi [Scară].

Expoziția de bază poate fi vizitată în Galeria de Artă Românească – o incursiune în patrimoniul artistic românesc, reunind lucrări semnate de mari maeștri ai artei românești și brașovene.

Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova participă la ediția 2025 a evenimentului Noaptea Muzeelor, în 17 mai accesul fiind posibil între orele 18:00 și 23:30.

Pot fi vizitate Cabinetul „Constantin Brâncuși”, Galeria de Artă Românească și expozițiile temporare: „Cezar Atodiresei. Pictură, desen, obiect”, 2META – „METAREALIA – istorii și ficțiuni vizuale” la Centrul „Constantin Brâncuși”.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.