Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noaptea Muzeelor fără MNAC și alte 5 muzee de artă din țară 
leviathan 1, mnac, curatorial.ro

Noaptea Muzeelor fără MNAC și alte 5 muzee de artă din țară 

Muzeul Național de Artă Contemporană nu va participa cu un program special la seria de evenimente Noaptea Muzeelor, în 18 mai, solidarizându-se cu protestul față de neacordarea de măriri salariale promise de Ministerul Culturii la începutul anului angajaților din muzee și biblioteci.

Reprezentanți ai MNAC au confirmat pentru curatorial.ro că muzeul va fi deschis în intervalul orar obișnuit, găzduind o parte din Bucharest Street Art Festival, așa cum a fost anunțat anterior, însă angajații nu vor efectua ore suplimentare.

Pe terasa muzeului vor avea loc intervenții artistice diverse din zona de street art (stickere; paste-ups – Ortaku; tape art – Fuxundschalter (GER); caligrafie – Vice Calli), experimentul „Toaletele de la MNAC devin pentru 2 zile spații publice de exprimare”, în care două colective de artiști (Ilustromania & Să Fiți Cuminți ) vor desena în băi, urmând ca în timpul evenimentului participanții să poată interveni la rândul lor după bunul plac în același spațiu, întocmai ca într-un spațiu public destinat locuitorilor săi. Va fi proiectat documentarul „De ce scriu ăștia pe pereți”, în prezența echipei filmului, și vor avea loc ateliere de street art susținute de mutabel (GER), Fuxundschalter (GER) și Mose (RO) și o expoziție de artă urbană.

Mai multe muzee din țară au transmis, prin Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia, dar și independent, că nu vor participa la Noaptea Muzeelor, eveniment ajuns la a 20-a ediție în România. Federația a anunțat încă de luna trecută protestul „Beznă în muzeele și bibliotecile din România”, în semn de nemulțumire față de „munca prost plătită și desfășurată în condiții ce periclitează sănătatea”.

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” sunt câteva dintre instituțiile care vor lipsi din programul ediției aniversare a evenimentului organizat în țară de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, organizație non-guvernamentală.

Printre muzeele solidare cu acțiunea se află Muzeul Municipiului București care a anunțat la finalul lunii aprilie că va lipsi anul acesta.

Dintre marile muzee de artă din țară, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Artă Craiova și Muzeul de Artă Constanța absentează din programul Noaptea Muzeelor.

În mesaje publicate online este transmis că refuză să organizeze Noaptea Muzeelor pentru a atrage atenția asupra subfinanțării culturii și că angajații vor participa la protestul din Piața Victoriei. Muzeele vor fi deschise în intervalele orare obișnuite.

„Ne ridicăm în fruntea unei mișcări pentru respectul și siguranța lucrătorilor din cultură”, a fost punctat de Muzeul Național de Artă Timișoara.

Foto: „Leviathan. În măruntaiele colecției” @ MNAC (c) curatorial.ro