Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noi expoziții la MNIR – Capodopere din patrimoniul muzeului și lucrări ale artiștilor-călători
afis expo de la mayer la preziosi. spatiul romanesc in viziunea artistilor calatori mnir 2024

Noi expoziții la MNIR – Capodopere din patrimoniul muzeului și lucrări ale artiștilor-călători

Muzeul Național de Istorie a României deschide luna aceasta două expoziții temporare – „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” și „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători”.

Vernisajul lor va avea loc în 20 iunie, la ora 13:00, la sediul din Calea Victoriei. Accesul la eveniment este gratuit.

„Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” 

Proiectul „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” a fost lansat în 2012, iar prin intermediul lui au fost prezentate – fie în format „clasic”, în micro-expozițiile din cadrul „Exponatului lunii”, fie cu ajutorul platformei online capodopere2019.ro – artefacte de valoare excepțională aflate în colecțiile muzeului.

Selecția realizată pentru această expoziție „recapitulativă” are scopul de a prezenta nu numai extraordinara diversitate și valoare a „capodoperelor” din patrimoniul MNIR, ci și bogăția spirituală a spațiului românesc, imaginația celor care au locuit aici, istoria tumultoasă și personalitățile remarcabile care și-au lăsat amprenta asupra trecutului României. Fiecare dintre aceste artefacte are o istorie care le va face și mai valoroase în ochii vizitatorilor muzeului.

Sunt expuse, până în septembrie, „Gânditorul” și perechea sa, barilul de la Khorsabad, vasul de la Capidava (cu inscripția „Petre”), tezaurele de la Lețcani și Coveiu, fragmentele de frescă de la biserica Trei Ierarhi, tablouri de Luchian, Tonitza, Sava Henția, Mișu Popp, tronul reginei Elisabeta, vioara lui George Enescu, fragmentele de rocă lunară, Biblia lui Șerban Cantacuzino și Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon, între altele. Nu lipsesc nici unele dintre cele mai rare și mai valoroase ordine și decorații, nici cea mai mare monedă bătută pe teritoriul României și nici cea mai mică bancnotă din lume.

Clădirea Muzeului Naţional de Istorie a României se află într-un  așa-zis proces de restaurare de 22 de ani, astfel că publicul e privat de posibilitatea de a vedea mare parte din patrimoniul muzeului. Aceste expoziții oferă MNIR ocazia, parțial, de a prezenta părți importante ale colecției.

Toate artefactele din seria „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” au fost publicate, anual, într-un catalog de colecție, ajuns la cel de-al treisprezecelea număr. Acesta poate fi cumpărat de la casa de bilete a muzeului și online, de pe mnir.ro.

„De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători”

Expoziția „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători” va fi deschisă până în luna octombrie. Mărturiile călătorilor străini în spațiul românesc au fost esențiale pentru crearea unei imagini cât mai complete și mai obiective a evenimentelor care au avut loc în aceste locuri de-a lungul secolelor, dar și a oamenilor, reliefului, satelor, orașelor, clădirilor, monumentelor etc.

În afara mărturiilor scrise, foarte importante sunt și creațiile artiștilor străini, acei „artiști-călători” care, așa cum spunea istoricul George Oprescu, „ne-au priceput și ne-au simpatizat, la un moment când atenția lumii se îndrepta rareori spre noi; au așternut pe hârtie aspecte stabile, în peisagii, sau trecătoare, costume și scene, observate cu interes și curiozitate binevoitoare; ne-au servit ca propagandiști în epoca când prieteniile erau rare și nesigure”.

În patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României se găsesc mai multe astfel de opere (litografii, gravuri, desene) realizate artiști străini care vor putea fi admirate în această expoziție – de la „palatele” lui Luigi Mayer, la „vedutele” cu orașele și târgurile de pe linia Dunării ale lui Erminy, personajele în costume pitorești surprinse de Bouquet și Valério, locurile și oamenii atât de minuțios „înregistrați” de Raffet, Iașul fermecător al lui Rey, cetățile transilvănene ale lui Rohbrock, Bucovina cu frumusețile ei, așa cum ni le-a lăsat Knapp, precum și Bucureștiul pitoresc al lui Preziosi. Perioada cuprinde primele trei sferturi ale veacului al XIX-lea.

Expozițiile, deschise publicului începând cu 20 iunie, pot fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.