Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Nominalizările pentru Turner Prize 2023
lothar gotz dance diagonal towner eastbourne 2019. photo by jim stephenson

Nominalizările pentru Turner Prize 2023

Artiștii britanici Jesse Darling, Ghislaine Leung, Rory Pilgrim și Barbara Walker sunt nominalizați pentru Turner Prize 2023, cea mai importantă distincție acordată pentru artă contemporană în Regatul Unit.

Lucrările lor vor fi expuse la Towner Eastbourne (Sussex) începând cu 28 septembrie, înainte de alegerea finală a juriului, anunțată pe 5 decembrie.

Patru artiști care „explorează contrastele și contradicțiile vieții” au fost incluși pe lista scurtă pentru prestigiosul premiu Turner din acest an.

Alex Farquharson, directorul Tate Britain și președintele juriului premiului Turner, a declarat că este vorba despre o „selecție fantastică” pentru un premiu care „oferă publicului o imagine de ansamblu a talentului artistic britanic de astăzi”, citează The Guardian.

El a adăugat: „Fiecare dintre acești artiști explorează contrastele și contradicțiile vieții, combinând preocupările conceptuale și politice cu căldura, spiritul ludic, sinceritatea și tandrețea și, adesea, sărbătorind identitatea individuală și puterea comunității”.

Jesse Darling

Darling, un artist stabilit la Londra și Berlin, folosește sculpturi și instalații pentru „a evoca vulnerabilitatea corpului uman și precaritatea structurilor de putere”, a explicat Farquharson.

Juriul a fost impresionat de abilitatea sa de a manipula materialele „în moduri care exprimă cu abilitate realitatea dezordonată a vieții” și expun „fragilitatea de bază a lumii”.

Darling a fost nominalizat pentru expozițiile personale „No Medals No Ribbons”, la Modern Art Oxford, și „Enclosures”, la Camden Art Centre.

Ghislaine Leung

Leung, o artistă de origine suedeză care locuiește și lucrează la Londra, a fost apreciată de juriu în special pentru „calitățile umane, pline de umor și transcendentale care stau la baza esteticii elegante și a naturii conceptuale” a lucrărilor sale.

A fost nominalizată pentru expoziția personală „Fountains”, de la Simian, Copenhaga.

Rory Pilgrim

Pilgrim îmbină povești, poezii, muzică și filme create în colaborare cu comunitățile din districtul Barking and Dagenham din estul Londrei „pentru a reflecta asupra momentelor de schimbare și de luptă din timpul pandemiei”, a spus Farquharson.

El a fost nominalizat pentru „RAFTS”, la Serpentine și la primăria din Barking, și pentru o reprezentație live a lucrării la Cadogan Hall din Londra. Proiectul a fost un „exemplu remarcabil de practică socială”, potrivit juriului.

Barbara Walker

Opera lui Walker „interoghează probleme din trecut și din prezent legate de identitatea rasială, excludere și putere”.

Ea a fost nominalizată pentru prezentarea „Burden of Proof”, la Bienala Sharjah 15 din Emiratele Arabe Unite, care explorează impactul scandalului Windrush.

Juriul a fost impresionat de utilizarea de către Walker a „portretelor la scară monumentală pentru a spune povești de o natură la fel de monumentală, păstrând în același timp o tandrețe și o intimitate profunde”.

Membrii juriului din acest an sunt: Martin Clark, director al Camden Art Centre; Cédric Fauq, curator șef al Capc musée d’art contemporain de Bordeaux; Melanie Keen, director al Wellcome Collection; și Helen Nisbet, director artistic al Art Night.

Turner Prize a fost înființat în 1984 și numit după pictorul englez J. M. W. Turner. Câștigătorul primește 25.000 de lire sterline, iar fiecare finalist, câte 10.000 de lire sterline.

Veronica Ryan, care creează obiecte sculpturale și instalații, este câștigătoarea Turner Prize 2022.