Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Veronica Ryan, câștigătoarea Turner Prize 2022
instalatie veronica ryan, tate

Veronica Ryan, câștigătoarea Turner Prize 2022

Veronica Ryan, care creează obiecte sculpturale și instalații, este câștigătoarea Turner Prize 2022, cea mai importantă distincție acordată pentru artă contemporană în Marea Britanie.

Artista a fost aleasă pentru expoziția „Along a Spectrum” de la Spike Island, Bristol, și pentru lucrarea ei Hackney Windrush Art Commission montată în Londra. Ryan, în vârstă de 66 de ani, este cel mai vârstnic câștigător al prestigiosului premiu.

Artiștii Heather Phillipson, Ingrid Pollard, Veronica Ryan și Sin Wai Kin au fost nominalizați anul acesta pentru premiul Turner.

veronica ryan, tate

Veronica Ryan, Credit foto: Tate

Lucrările lor sunt expuse la Tate Liverpool până pe 19 martie 2023.

Câștigătorul va primi 25.000 de lire sterline, iar fiecare finalist, câte 10.000 de lire sterline.

Premiul Turner revine în Liverpool, pentru prima dată în 15 ani. În 2007, aici a avut loc prima dată în afara Londrei ceremonia de premiere. Ulterior, evenimentul a ajuns în orașe precum Newcastle, Hull și Margate.

Turner Prize a fost înființat în 1984 și numit după pictorul englez J. M. W. Turner.

Anul viitor, Turner Prize va fi înmânat la galeria Towner din Eastbourne (Sussex), care va găzdui și expoziția finaliștilor. Va fi pentru prima dată când evenimentul va avea loc în Sussex.

Foto: © Tate Photography (Matt Greenwood)