Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou muzeu în Amsterdam – Artă experimentală, performance, sculpturi și instalații neconvenționale
drift museum

Nou muzeu în Amsterdam – Artă experimentală, performance, sculpturi și instalații neconvenționale

Amsterdam va avea un nou muzeu, începând din 2025, dedicat artei experimentale, performance-ului, sculpturilor și instalțiilor care nu se încadrează normelor galeriilor obișnuite.

Drift Museum se vrea a deveni un nucleu pentru arta experimentală și va fi găzduit de clădirea de patrimmoniu Van Gendt Hallen.

Bazele muzeului sunt puse de artiștii Lonneke Gordijn și Ralph Nauta, al căror studio omonim a organizat încă din 2007 proiecte care explorează spațiul dintre artă și tehnologie. Renovarea Van Gendt Hallen, cinci hale industriale istorice, este condusă de proprietarul său, Eduard Zanen.

Drift Museum va ocupa două dintre cele cinci spații. Aici vor fi pregătite performance-uri și sculpturi ample, instalații care deseori, ca dimensiuni și concept, nu au loc în galeriile convenționale.

Studioul Drift a fost găzduit în trecut de Stedelijk Museum, Victoria & Albert Museum, Metropolitan Museum of Art din New York și Pace Gallery. Nicio expoziție nu a semănat cu alta, însă unele au avut în comun arhitectura fantastă.

„Drift Museum este rezultatul a întregii noastre munci din ultimii 17 ani. Sperăm că va fi un loc care va provoacă uimire și răspunsuri emoționale din partea vizitatorilor noștri și unde ei vor fi mai legați de planeta și natura noastră”, au spus Gordijn și Ralph Nauta într-un comunicat citat de artnews.com.

Luna trecută, Drift a organizat un performance din „Franchise Freedom”, în Central Park din New York. Au fost folosite 1.000 de drone, cu mult mai multe decât la edițiile anterioare ale lucrării.

Credit foto: Drift