Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou program de expoziții axat pe artiști emergenți, la Gaep
adrian cojocaru going anywhere, we were vulnerable, 2024

Nou program de expoziții axat pe artiști emergenți, la Gaep

„Gaep Presents” este un program nou de expoziții axat pe artiști emergenți și pe colaboratori consacrați ai galeriei, alții decât artiștii pe care îi reprezintă. Programul se bazează pe proiectele de mentorat pentru artiști emergenți din programul „Accelerator”, în care Gaep este partener din 2022, și pe diverse colaborări cu artiști dezvoltate de galerie în cei zece ani de activitate.

Prima expoziție din serie este „Adrian Cojocaru: Acts of In-Between”, vernisată în 19 iulie și deschisă până în 16 august.
O poveste despre mâncare și artă – și despre ritualurile care le însoțesc -, expoziția prezintă șase lucrări de mari dimensiuni ce combină desenul în cărbune pe pânză cu pictura bogată în texturi. Inspirat de o experiență de fine dining, acest corp de lucrări poartă privitorul în culise – atât ale restaurantului, cât și ale atelierului artistului – pentru a descoperi ceea ce oaspeții și privitorii nu ajung să vadă de obicei.

Întreaga expoziție lasă se întrevadă o preocupare față de tipare ritualizate de comportament. Cojocaru nu este fascinat de bucătarii deveniți superstaruri, ci de succesiunea perfect orchestrată de acțiuni și procese prin care experiența de a cina într-un restaurant de fine dining devine memorabilă. Prezentarea lucrărilor în galerie va urmări scriptul unei asemenea experiențe.

Despre Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru (n. 1993) urmărește să celebreze prin mediul picturii multiplele fațete ale experiențelor trăite de oameni astăzi. Integrând mersul în practica sa artistică și fotografiind spontan pe parcurs, el a acumulat un număr mare de imagini ce-i servesc drept material-sursă, alături de cultura pop și istoria artei.

Un sentiment de dezrădăcinare și dor, urmare a faptului de a fi crescut în țări diferite, din Europa de Est și de Vest, străbate picturile lui, care pun adesea în lumină activități, ocupații sau experiențe ce tind să fie trecute cu vederea.

Cojocaru a studiat cu o bursă Erasmus+ la PXL-MAD School of Arts din Hasselt (Belgia) și a absolvit recent un master în Pictură la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. În 2023, a fost unul dintre cei zece artiști participanți în Accelerator Brașov, un proiect de mentorat desfășurat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu Gaep și Muzeul de Artă Brașov.

Foto: Adrian Cojocaru, „Going anywhere, we were vulnerable”, 2024, cărbune și ulei pe pânză și ulei pe pânză suprapus, 138 x 180 cm și 45 x 60 cm