Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou record de licitație pentru o lucrare Tițian
titian, rest on the flight into egypt, christies

Nou record de licitație pentru o lucrare Tițian

Un tablou de Tițian care a trecut prin mâinile unora dintre cei mai puternici oameni din Europa, a fost furat de două ori și abandonat într-o pungă de plastic într-o stație de autobuz din suburbiile Londrei în anii 1990, a fost licitat la Christie’s în 2 iulie.

După ce a primit o estimare maximă de 20 milioane de lire sterline, el a fost adjudecat contra sumei de 17,6 milioane de lire sterline (22,1 milioane de dolari).

Pictura „Rest on the Flight into Egypt” de la începutul secolului al XVI-lea, furată cândva de trupele lui Napoleon, a fost scoasă acum la vânzare pentru prima dată în 145 de ani.

Printre foștii proprietari nobili ai tabloului se numără împărăteasa Maria-Theresa a Austriei și primul duce de Hamilton.

Una dintre ultimele lucrări religioase din anii de început ai artistului care au rămas în colecții private, lucrarea fusese licitată cel mai recent de Christie’s în 1878, înainte de a intra în colecția de la Longleat House, fiind cumpărată de al patrulea marchiz de Bath. De aici a fost furată în 1995. Șapte ani mai târziu, opera a fost găsită – fusese lăsată într-o pungă de plastic într-o stația Greater London, fără ramă.

Lucrarea ce are drept suport un panou din lemn, cu o lățime de 60cm, a stabilit, potrivit casei de licitație, un record mondial pentru o operă a artistului venețian. Recordul de licitație anterior pentru o lucrare de Tițian era deținut de „A Sacra Conversazione” (c.1560), vândută în 2011, la Sotheby’s New York, pentru 16,9 milioane de dolari.