Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou record pentru o lucrare Bronzino, într-o licitație Sotheby’s de peste 74 de milioane de dolari
bronzino sothebys

Nou record pentru o lucrare Bronzino, într-o licitație Sotheby’s de peste 74 de milioane de dolari

Licitația în patru părți a casei Sotheby’s New York a înregistrat un total de 74,5 milioane de dolari în urma vânzării a 124 de loturi.

Estimările combinate înainte de vânzare pentru cele 124 de loturi oferite în cele patru licitații de dimineață și de după-amiază au variat între 77,5 și 111,9 milioane de dolari.

Acțiunea de vânzare multiplă a început cu un rezultat de tip white-glove pentru zece lucrări baroce care au aparținut colecționarilor Mark Fisch și Rachel Davidson. Grupul a fost condus de sângeroasa și dramatica „Salome presented with the head of Saint John the Baptist” (1609) a lui Peter Paul Rubens, care a obținut 23,5 milioane de dolari (26,9 milioane de dolari cu taxe), un preț record al sezonului, cu puțin peste estimarea minimă, de 25 milioane de dolari. Cel mai recent, opera a fost vândută la licitație la Sotheby’s New York în ianuarie 1998 pentru 5,5 milioane de dolari.

Compoziția de mari dimensiuni „Penitent Saint Mary Magdalene” a lui Orazio Gentileschi, a fost adjudecată la valoarea estimată de 4 milioane de dolari. Cu taxele aferente, prețul a ajuns la 4,8 milioane de dolari.

Tablouri olandeze din Colecția Theiline Scheumann

După licitația colecției Fisch Davidson, care a fost vândută în totalitate, au urmat câteva tablouri olandeze care au aparținut regretatei colecționare Theiline Scheumann. Dintre acestea „A young woman sealing a letter by candlelight” (1667) a lui Frans van Mieris the Elder și-a depășit estimarea de 2 milioane de dolari și a fost adjudecată contra sumei de 2,2 milioane de dolari (2,7 milioane de dolari cu taxe).

„An imaginary view of a quiet canal in Amsterdam”, de Jan van der Heyden, a fost vândută pentru 1 milion de dolari, față de o estimare de pre-vânzare de 1 milion până la 1,5 milioane de dolari.

Acțiunea principală, „Master Paintings Part I”, a avut o estimare totală înainte de vânzare cuprinsă între 23 și 33,9 milioane de dolari (înainte de taxe) și a înregistrat o serie de pierderi, cu o rată de vânzare în final de doar 60,4%.

Bronzino, recent redescoperit și restituit

Lucrările italiene s-au remarcat printre cele peste 50 de loturi din cadrul vânzării, cu „Portrait of a young man with a quill and a sheet of paper, possibly a self-portrait of the artist” (cca. 1527), de Bronzino, tablou recent redescoperit și restituit, care și-a dublat estimarea inițială de 5 milioane de dolari, fiind adjudecat contra sumei de 10,6 milioane de dolari, cu tot cu taxe.

Cel puțin patru ofertanți au urmărit portretul lui Bronzino. Tabloul a stabilit un record pentru o lucrare a lui Bronzino. În 2015, la Christie’s New York, fusese vândut „Portrait of a young man with a book” al lui Bronzino pentru 9,1 milioane de dolari, cu taxe.

Portretul a stat, neidentificat, timp de decenii într-o clădire de birouri a guvernului german înainte de a fi restituit în 2021 către Gertrude (Trudy) Sommer, fiica proprietarului inițial, Ilsa Hesselberger. Hesselberger achiziționase tabloul în 1927, dar colecția sa de artă și proprietățile sale au fost confiscate de naziști, iar ea a pierit într-un lagăr de concentrare la vârsta de 51 de ani, în 1941.

Toate încasările nete din vânzarea tabloului vor fi donate unor organizații caritabile, inclusiv Selfhelp Community Services.

Un alt lot vedetă al vânzării, pictura „Studiu pentru Sfântul Ieronim”, de Anthony van Dyck, ulei pe pânză lipită pe panou, a fost vândut pentru 2,5 milioane de dolari (3 milioane de dolari cu taxe), în linie cu estimarea de 2 milioane de dolari până la 3 milioane de dolari.

Între loturi s-a remarcat și „Portrait of a man with a moustache and beard, bust length” (1587-90), de Annibale Carracci, vândut pentru 120.000 de dolari (151.200 de dolari cu taxe) după o estimare de 150.000 – 200.000 de dolari.

Dramaticul „Ecce Homo” al lui Tițian, care îl înfățișează pe Hristos legat, cu coroana de spini și păzit, a fost vândut cu 1,7 milioane de dolari (2,1 milioane de dolari cu taxe), față de o estimare înainte de vânzare de 1,5 milioane-2 milioane de dolari. Cel mai recent, a fost vândut ca aparținând Atelierului lui Tițian și intitulat „Christ as the Man of Sorrows”, la Christie’s New York, în octombrie 2019 pentru 206.250 de dolari cu taxe. În acest interval, a fost curățat și a fost reatribuit.

Bouguereau și cercul său

Ziua de licitații s-a încheiat cu vânzarea a 49 de loturi grupate sub titlul „Bouguereau and His Circle: Then and Now”, care a reunit lucrări ale pictorului academic francez din secolul al XIX-lea William-Adolphe Bouguereau și ale contemporanilor lui cu picturi noi, de factură la fel de clasică și reprezentativă.

„The Little Mother”, de Elizabeth Jane Gardner Bouguereau, a obținut 320.000 de dolari (403.200 de dolari) cu taxe, față de o estimare între 300.000 și 500.000 de dolari.

Vânzările Sotheby’s din Săptămâna Maeștrilor continuă pe 27 ianuarie, când și Christie’s va încheia, de asemenea, majoritatea licitațiilor sale din Săptămâna Clasică.