Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Nouă teorie în cazul peisajului din spatele Mona Lisei
mona lisa

Nouă teorie în cazul peisajului din spatele Mona Lisei

Un geolog italian și istoric de artă susține că a rezolvat misterul peisajului care apare în fundalul portretului „Mona Lisa/ Gioconda”. Ann Pizzorusso spune că Leonardo da Vinci a pictat mai multe elemente recognoscibile ale orașului Lecco, situat pe malul lacului Como, în regiunea Lombardia din nordul Italiei.

Peisajul din spatele portretului a fost subiectul multor dezbateri, unii istorici de artă sugerând că priveliștea a fost imaginată și idealizată, iar alții susținând că există legături cu anumite locuri din Italia.

Pizzorusso a asociat podul lui Leonardo, munții și lacul din „Mona Lisa” cu podul Azzone Visconti din Lecco, din secolul al XIV-lea, cu Alpii de sud-vest care domină zona și cu Lacul Garlate, despre care se știe că a fost vizitat de artist în urmă cu 500 de ani.

În 2011 a apărut o teorie potrivit căreia un pod și un drum din „Mona Lisa” aparțin orașului Bobbio din nordul Italiei, iar în 2023 a fost spus că Leonardo ar fi pictat un pod în provincia Arezzo.

Ann Pizzorusso susține că nu e suficient focusul asupra podului, acesta arătând similar multora din Italia și Europa acelei perioade. „Geologii nu se uită la picturi, iar istoricii de artă nu se uită la geologie”, citează The Guardian. „Istoricii de artă au spus că Leonardo și-a folosit întotdeauna imaginația, dar puteți da acest tablou oricărui geolog din lume și va spune ceea ce spun eu despre Lecco. Oricine chiar poate vedea acum asemănările”. Ea mai afirmă că, spre deosebire de Lecco, nici Bobbio și nici Arezzo nu au un lac.

Mai mulți specialiști, între care Michael Daley, director al organizației ArtWatch UK, și Jacques Franck, fost consultant în opera lui Leonardo la Luvru, consideră că Pizzorusso are dreptate în teoria ei. Cercetătoarea și-a prezentat descoperirile în weekend, la Lecco.