Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noua Zeelandă renunță la prezența în Bienala de la Veneția 2024, din cauza resurselor insuficiente
noua zeelanda, venetia 2022

Noua Zeelandă renunță la prezența în Bienala de la Veneția 2024, din cauza resurselor insuficiente

Noua Zeelandă nu va avea o expoziție la Bienala de la Veneția 2024, cel mai mare festival de artă din lume, pentru prima dată în mai bine de două decenii.

Creative New Zealand, organizația care se ocupă de pavilionul țării, a decis să renunțe la ediția din 2024, scrie artnews.com. Pavilionul va reveni în 2026, 2028 și 2030, a mai precizat organizația.

Decizia de a renunța la participarea la ediția de anul viitor a venit după ce un studiu din 2022 a ridicat îngrijorări cu privire la finanțarea prezentării în modelul său actual.

„Resursele disponibile pentru acest demers semnificativ sunt insuficiente”, a concluzionat raportul, întocmit de firma Tony Grybowski and Associates, ridicând probleme cu privire la volumul de muncă și finanțarea necesară pentru organizarea expoziției.

Pavilionul neozeelandez nu este primul anulat pentru Bienala din 2024. Scoția a anulat de asemenea planurile pentru expoziția proprie la Veneția, invocând faptul că planificarea și finanțarea trebuie modificate pentru edițiile viitoare. Prezența scoțiană este însă un eveniment colateral, țara neavând un pavilion național în principalele spații ale Bienalei de la Veneția – Arsenale și Giardini.

De cealaltă parte, pavilionul Noii Zeelande este găzduit de Arsenale. Printre artiștii care au reprezentat țara în trecut se numără Francis Upritchard, Lisa Reihana, Simon Denny și Yuki Kihara (foto), cel mai recent. Pentru ediția de anul viitor nu fusese anunțat un nume. Este o decizie neobișnuită ca un pavilion național să își anuleze prezența la o ediție a Bienalei de la Veneția. De regulă, acest lucru se întâmplă din cauza problemelor financiare ori politice, cum a fost cazul Rusiei în 2022 și 2023, la bienalele de artă, respectiv de arhitectură.

Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia va avea loc între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024 (cu avanpremieră pe 17, 18 și 19 aprilie) și este curatoriată de Adriano Pedrosa, director artistic al Museu de Arte de São Paulo. El a ales tema „Foreigners Everywhere”. Va fi „o celebrare a străinului, a celui îndepărtat, a outsiderului, a queer-ului, precum și a autohtonului”, după cum a explicat. Este prima dată când Bienala de la Veneția este curatoriată de un profesionist din America Latină.

Printre țările care și-au anunțat reprezentanții se numără Marea Britanie (John Akomfrah), Canada (Kapwani Kiwanga), Estonia (Edith Karlson), Franța (Julien Creuzet) și Lituania (Pakwui Hardware). Concursul pentru desemnarea reprezentantului României va fi organizat toamna aceasta.