
Vulpile, punct de pornire pentru Bienala Berlin #13
Prezența vulpilor în centrul capitalei germane reprezintă punctul de plecare pentru cea de-a 13-a ediție a Bienalei de Artă Contemporană de la Berlin, ca o cercetare a evadării. Întâlnirea cu vulpile urbane a fost descrisă de poeți ca o prezență, o răsucire pe loc, spune curatoarea Zasha Colah. Mintea întâlnește alteritatea, dar nu trece la lanțuri de gândire asociative – sau la prejudecăți. Această întâlnire are mai puțin de-a face cu identificarea omului cu vulpea, ci cu intrarea într-o nouă sferă de egalitate cu aceasta.
În urmă cu cinci ani, Berliner Zeitung raporta că aproximativ 2.000 de vulpi trăiau în limitele orașului Berlin. Chiar dacă expertul oficial al orașului în fauna sălbatică a observat că vulpile „s-au adaptat destul de bine la viața urbană”, acestea au fost tratate în continuare ca niște invadatori. Astfel, curatoarea le-a luat ca punct de plecare pentru bienala sa, o expoziție despre cine sau ce contează ca străin.
Având în vedere că Bienala de la Berlin e cunoscută ca avangardistă, această expoziție poate fi un semn al direcției în care bate vântul în această privință.
Evadarea este un concept înțeles ca abilitatea culturală a unei opere de artă de a-și stabili propriile legi. Această ilegalitate, traversare a legilor care sunt nedrepte, se întâmplă uneori în cadrul imaginarului.
Ca fundament curatorial, acest lucru funcționează pe două niveluri în bienală. În primul rând, se ajunge la ideea de a elimina complet noțiunea de minoritate. Această bienală caută o întâlnire înrădăcinată în restaurarea liniilor și a canalelor demnității. În al doilea rând, e vorba despre rezistența la orice decizie a priori cu privire la ce este o operă de artă, unde poate avea loc și în ce condiții.
Bienala „passing the fugitive on” are loc în perioada 13 iunie – 14 septembrie 2025, la KW Institute for Contemporary Art, Sophiensæle, Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin și la Courthouse Lehrter Straße.
Cea de-a 13-a ediție a Bienalei Berlin trebuia să aibă loc în 2024, însă a fost amânată pentru 2025, decizie influențată de mai mulți factori. Gabriela Horn, director general, a spus atunci că existau întârzieri organizatorice ce aveau legătură cu pandemia și, pe de altă parte, calendarul internațional al expozițiilor pentru 2024 se confrunta cu o creștere a numărului de evenimente bienale care erai reprogramate din același motiv.