Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  NOVA, festival care îmbină arta cu tehnologiile inovatoare – Artiști din 13 țări, robotul umanoid Eva și ateliere, la București
nova 2022, festival

NOVA, festival care îmbină arta cu tehnologiile inovatoare – Artiști din 13 țări, robotul umanoid Eva și ateliere, la București

Festivalul NOVA, care îmbină arta cu tehnologiile inovatoare, va avea loc anul acesta între 22 noiembrie și 17 decembrie, în mai multe spații din București.

Douăzeci și doi de artiști din 13 țări își vor expune lucrările interactive la Pavilionul 32 al Goethe-Institut București. Pe lângă asta, la Teatrul Excelsior și la Cinema Elvire Popesco, vor avea loc evenimente speciale la care vor participa artiști și cercetători români și internaționali.

În plus, la clubul Platforma Wolff va putea fi experimentată o instalație de sunet 3D creată de centrul de artă imersivă ZiMMT din Germania.

NOVA va debuta la Teatrul Excelsior, unde artista multidiciplinară Sougwen 愫君 Chung, fostă cercetătoare la MIT, va prezenta un performance de co-creare artistică.

Dezbateri, muzică și interacțiuni cu robotul umanoid Eva

NOVA Talks va avea loc pe 26 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, unde vor participa cercetători și artiști ale căror lucrări sunt incluse în expoziția principală.

Un moment inedit îl va reprezenta prezența pe scenă a robotului umanoid Eva, controlat cu puterea minții. Alături de acesta va fi Maša Jazbec, coordonatoarea Laboratorului de Creație și Cercetare DDTlab din Slovenia, care a dezvoltat programul cu ajutorul căruia Eva a primit o identitate și o personalitate. În cadrul performance-ului, câteva persoane din sală vor avea șansa de a interacționa direct cu robotul și de a-i adresa întrebări artistei.

Artiștii germani de la ZiMMT, unul dintre cele mai prolifice centre din lume care cercetează experiențele imersive create cu ajutorul sunetului, vor aduce la Platforma Wolff o instalație de sunet inovatoare, între 5 și 8 decembrie.

Construită dintr-o serie de difuzoare conectate, aceasta formează un sistem audio 3D, menit să schimbe complet experiența unui concert. Trupe, DJ-i și sound designeri locali vor explora posibilitățile noului cadru în prezența publicului. Felix Deufel, inițiatorul ZiMMT, va susține aici și un workshop pentru cei interesați să învețe specificitățile unei construcții audio tridimensionale.

Acest workshop face parte dintr-o serie de ateliere practice susținute de cercetători români la CINETic, reunite sub secțiunea NOVA EDU, dezvoltată în parteneriat cu UNATC și Goethe-Institut București.

Hărți ale intimității

Expoziția principală are anul acesta tema „Hărți ale intimității”. În spațiul imersiv construit la Goethe-Institut București vor fi prezentate 11 lucrări pilon, instalații interactive și transdisciplinare care, împreună, dezvăluie un parcurs personal al fiecărui vizitator în raport cu intimitatea. Traseul propus nu este o ilustrare a intimității, ci reprezintă o serie de experiențe personale în care participanții pot simți intimitate în raport cu lucrările, cu spațiul, cu alți oameni prezenți în sală, în diverse feluri și dimensiuni.

Accesul la expoziția principală și la evenimentele conexe NOVA se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook.