Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Nud în astral”, de Bălașa, vândut la Alis
nud in astral, balasa, alis

„Nud în astral”, de Bălașa, vândut la Alis

Lucrarea „Nud în astral” (1983), ulei pe pânză de Sabin Bălașa, a fost vândută în licitația Alis din 14 aprilie, pornind de la 14.000 de lei, pentru suma de 45.000 de lei. Pictura făcea parte din colecția familiei Vasile Micula, iar pe verso are dedicația artistului pentru colecționar.

„Napoli – Fontana de Serpi”, ulei pe pânză lipită pe carton de Emilian Lăzărescu, a fost al doilea cel mai valoros dintre cele 24 de loturi care și-au găsit cumpărător. Lucrarea, care a avut un preț de pornire sub 9.000 de lei, a fost vândută pentru 28.000 de lei. 

Peisajul „Margine de sat”, ulei pe carton de Dumitru Ghiață, a avut un preț de pornire de 14.000 de lei și aceasta a fost și valoare de adjudecare.

„Drum de țară”, ulei pe carton de Ștefan Dimitrescu, a fost adjudecat contra sumei de 9.000 de lei, prețul de pornire.

ștefan dimitrescu, drum de tara, alis

Ștefan Dimitrescu, „Drum de țară”

Multe loturi cu mari prețuri de pornire au rămas nevândute. Între ele: „Portretul Ioanei”, ulei pe carton de Dimitrie Berea din colecția Ioana Soare, de la 14.000 de lei, „Nud”, ulei pe pânză lipită pe carton de Vasile Popescu, care prezintă pe verso lucrarea nesemnată „La mânăstire”, de la 13.000 de lei, „Peisaj din Paris” (1937), de Jean Al. Steriadi, de la 10.000 de lei, și „Peisaj industrial”, ulei pe carton de Alexandru Ciucurencu, datat 1952, de la 15.000 de lei.

Sculptură și Artiști în viață

În segmentul Sculptură al licitației au fost incluse trei lucrări – „Aprinzând țigara” (1935), bronz de Spiridon Georgescu, cu preț de pornire de 12.000 de lei, proiect pentru monumentul „Plângerea”, bronz de Ion Jalea, de la 7.500 de lei, și „Sf. Francisc”, de Iosif Fekete, de la 4.500 de lei. Lucrările de Spiridon și Jalea au fost vândute pentru sume egale cu prețurile de pornire.

Zece loturi au fost cuprinse în segmentul Artiști în viață al licitației. Cel mai mare preț de pornire, 4.000 de lei, a fost acordat lucrării „Candy in pocket”, ulei pe pânză de Dorel Topan (n. 1963). Aceasta a rămas nevândută. Și-au găsit cumpărător însă lucrările „Alămuri și cireșe”, ulei pe pânză de Constantin Nițescu – 1.600 de lei, „Lazăr”, pastel de Ion Iancuț – 1.800 de lei, și „Cămara”, ulei pe pânză de Florin Șuțu – 2.200 de lei.

Credit foto: Alis