
Nuduri „scandaloase” de Auguste Rodin
Sculptura „Vârsta de bronz”, care a ajuns în Colecția familiei regale la începutul secolului trecut, are la bază un original controversat. Auguste Rodin (1840 – 1917) a realizat mai multe versiuni din bronz, după ce cu greu a reușit să vândă originalul Statului francez.
Lucrarea a fost expusă fără titlu la Cercle Artistique din Bruxelles, în 1877, apoi, în același an, cu titlul „L’age d’airain”, la Salonul de la Paris, unde a provocat un scandal. Îndepărtându-se de sculptura academică de la acea vreme, care supunea corpul uman unor sinteze formale, Rodin a venit cu detalii care atestă măiestria sculptorului și atenția lui față de natura vie.
Potrivit Muzeului Rodin, un tânăr soldat belgian, Auguste Ney, a servit drept model pentru această statuie lipsită de orice element care ar putea lămuri identitatea subiectului. Inițial, în mâna stângă se afla o suliță, dar Rodin a decis să înlăture arma pentru a elibera brațul și a insufla gestului o nouă liberalitate.

Vârsta de bronz, de Auguste Rodin, în expunere la MNAR; curatorial
Acuzat că a folosit un mulaj în mărime naturală al personajului său, atunci când statuia a fost expusă la Paris, artistul a trebuit să demonstreze că felul în care a modelat sculptura provenea dintr-un studiu aprofundat al profilurilor, nu dintr-un mulaj în mărime naturală. În final, a fost declarat nevinovat de orice înșelătorie, iar scandalul a atras atenția asupra lui Rodin și i-a adus comanda pentru „Porțile infernului/ La Porte de l’Enfer” în 1880.
„Sărutul” născut din „Infern”
Din această opera amplă s-a născut „Sărutul”. O scenă, deopotrivă, senzuală și scandaloasă. Rodin a decis să îi reprezinte pe Paolo și Francesca, personaje din poemul „Divina Comedie”, de Dante Alighieri, uciși de soțul ei, care îi surprinsese sărutându-se. Cei doi îndrăgostiți au fost condamnați să rătăcească prin infern. Această statuie ocupa în marea creație o poziție proeminentă, vizavi de Ugolin, până în 1886, când sculptorul și-a dat seama că această reprezentare a fericirii și senzualității era în contradicție cu tema proiectului său major.
Rodin a transformat-o într-o lucrare de sine stătătoare și a expus-o începând cu 1887. Succesul a fost imediat, iar pentru că nu putea fi identificați cei doi îndrăgostiți, publicul a numit-o „Le Baiser/ Sărutul”.
Statul francez a comandat o versiune în marmură, mai mare, pentru care Rodin a avut nevoie de aproximativ zece ani să o realizeze.

Sărutul, de Auguste Rodin, în expunere la MNAR; curatorial
Până la Rodin, femeia era obiectul adorației, iar în această lucrare personajul feminin răspunde cu gesturi erotice celui masculin, astfel „avem de-a face cu o expunere a relației celor doi parteneri”, după cum a punctat dr. Călin Stegerean în conferința „Costumul lui Adam. Nudul de la canon la scandal” de la Muzeul Național de Artă al României, în care a inclus cele două opere.
Versiunea în bronz a „Sărutului” de la MNAR a făcut parte din colecția Muzeului „Ioan și Dr. Nicolae Kalinderu”.
Ambele lucrări sunt expuse alături de „Primăvara”, bronz de Rodin din colecția Muzeului „Anastase Simu”, în Sala Franceză a muzeului, alături de lucrări plastice ale unora ca Alfred Sisley, Paul Signac, Claude Monet și Camille Pissarro, dar și de sculpturi de dimensiuni mai mici semnate Camille Claudel.

Primăvara, de Auguste Rodin, în expunere la MNAR; curatorial