Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Nuferii lui Monet în variantă Lego marca Ai Weiwei, la Londra
ai weiwei studio

Nuferii lui Monet în variantă Lego marca Ai Weiwei, la Londra

Nuferii lui Monet au fost reimaginați de artistul de origine chineză Ai Weiwei sub forma unei lucrări de 15 metri lungime, alcătuită din 650.000 de cărămizi Lego, care va face parte din cea mai mare expoziție a artistului în Marea Britanie din ultimii opt ani.

Pentru aceasta, Weiwei a ales să transforme monumentalul triptic „Nuferi 1914 – 1926” al lui Claude Monet, care descrie frumusețea liniștită a naturii. Tușele impresionistului francez în peisajele sale cu apă și reflexii au fost înlocuite de aproximativ 650.000 de cărămizi Lego, în 22 de culori vii, în lucrarea de 15 metri lungime care se află în centrul expoziției care va fi deschisă luna viitoare la Londra.

Intitulată „Water Lilies #1”, este cea mai mare operă de artă din Lego a celebrului artist de când a adoptat acest mediu de creație, în 2014, pentru a realiza portrete ale prizonierilor politic. Ea va acoperi toată lungimea unuia dintre pereții galeriei Design Museum din Kensington, în vestul Londrei, unde pe 7 aprilie, va fi deschisă prima lui expoziție axată pe design.

ai weiwei, water lilies #1, 2022

Water Lilies #1, 2022; Foto © Ela Bialkowska/OKNO studio © Ai Weiwei, Galleria Continua

Ai contestă ideile de realitate și frumusețe

Prin recrearea faimoasei scene, Ai Weiwei își propune să conteste ideile de realitate și frumusețe. Pensulațiile în ulei sunt înlocuite cu „limbajul depersonalizat al pieselor și culorilor industriale”, a declarat Justin McGuirk, curatorul șef al muzeului, în timp ce „blocurile de tip pixel sugerează tehnologiile digitale contemporane, care sunt esențiale pentru viața modernă, și fac referire la modul în care arta este adesea transmisă în lumea contemporană”, notează The Guardian.

Ai Weiwei a intensificat culorile, în comparație cu originalul. În plus, și-a personalizat versiunea, care a ajuns la muzeu în 10 panouri preasamblate.

Lumea se prăbușește spre un viitor imprevizibil

Artistul a explicat: „Lumea noastră este complexă și se prăbușește spre un viitor imprevizibil. Este esențial ca indivizii să găsească un limbaj personalizat pentru a-și exprima experiența acestor condiții dificile. Exprimarea personalizată rezultă din identificarea cu istoria și amintirile, creând în același timp un nou limbaj și o nouă narațiune”.

„Fără o narațiune personală, narațiunea artistică își pierde calitatea. În Water Lilies #1, integrez pictura impresionistă a lui Monet, care amintește de zenismul din Orient, și experiențele concrete ale tatălui meu și ale mele într-un limbaj digitalizat și pixelat”, a adăugat făcând referire la exilul forțat în care s-a aflat cu tatăl lui, poetul Ai Qing, în Xinjiang, în anii 1960.

Lucrarea „Water Lilies #1” va putea fi văzută alături de o alta făcută cu Lego a lui Ai, „Untitled (Lego Incident)”, parte a unei serii de cinci „câmpuri” în care sute de mii de obiecte vor fi expuse pe podeaua galeriei. Acest câmp cuprinde mii de blocuri Lego donate de public după ce Lego a refuzat pentru scurt timp să îi vândă produse ale companiei în 2014.

Lucrări de mari dimensiuni ale lui Ai Weiwei vor fi instalate și în afara galeriei, în spațiile de acces liber ale muzeului, precum și în afara clădirii.

„Ai Weiwei: Making Sense” va fi deschisă la Design Museum în perioada 7 aprilie – 30 iulie 2023.