Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  O expoziţie care arată măiestria cu care au fost realizate ouăle Fabergé va fi prezentată la Victoria and Albert Museum
faberge bun

O expoziţie care arată măiestria cu care au fost realizate ouăle Fabergé va fi prezentată la Victoria and Albert Museum

“Fabergé in London: Romance to Revolution”, o expoziţie care prezintă creaţii rare, dovezi ale măiestriei lui Carl Fabergé va fi deschisă în Londra sâmbătă.

În total, sunt expuse 15 ouă Fabergé care valorează câte 25 de milioane de lire sterline  fiecare , arată Daily Mail.

“Aceasta este cea mai vastă colecţie prezentată public în 25 de ani”, a afirmat un reprezentant al V&A. Cei interesaţi o pot vizita până pe 8 mai, anul viitor.

Unul dintre exponate este oul “Moscova Kremlin”, inspirat de arhitectura catedralei Adormirii Maicii Domnului (Uspenski) din capitala Rusiei şi care conţine o cutiuţă muzicală ce cântă imnul pleferat al ţarului Nicolae al II-lea.

Pentru prima dată este prezentat şi oul Fabergé “Palatul Alexandru”,  cu portrete în acuarelă ale copiilor lui Nicolae al II-lea şi ai împărătesei Alexandra, care conţine, în interior, o ilustrare în miniatură a palatului.

Al treilea ou Fabergé imperial , din 1887 a fost găsit de un vânzător de fiare vechi în 2011, după ce fusese declarat pierdut timp de ani de zile. Surpriza din acest obiect este un ceas de buzunar elveţian.

“Oul de păun”,  din 1908 conţine un mini-păun mecanizat, placat cu aur. Scos din preţioasa carapace şi după ce este întoarsă o cheiţă, păunul merge şi îşi înfoaie penele.  Expoziţia de la V&A , curatoriată de Kieran McCarthy şi Hanne Faurby, iustrează pentru prima dată şi importanţa magazinului deschis de Fabergé la Londra, în 1903.

Trei dintre obiectele expuse fac parte din Colecţia Regală şi aparţin reginei Angliei: Oul “Coş cu flori”, Oul “Mozaic” şi Oul “Colonadă”.

Potrivit reprezentantului V&A, asemenea obiecte de lux vândute la Londra stârneau pasiuni printre membrii familiilor regale, artistocraţi, moştenitoare ale unor familii bogate americane sau duci exilaţi din Rusia.

Primul ou Fabergé a fost comisionat de ţarul Alexandru al III-lea, în 1885. El şi ţarina Maria au fost absolut fermecaţi de carapacea albă în care se ascundeau un “gălbenuş” de aur şi o găină cu ochi de rubin. Acesta a fost un cadou de Paşte şi de atunci, cuplul a comandat mereu, în apropierea acestei sărbători un asemenea obiect preţios. De altfel, Fabergé a devenit, la acea vreme, bijutierul regal oficial.

Afacerea lui Fabergé s-a încheiat în 1918, când bolşevicii au preluat puterea şi i-au confiscat afacerea.

În total, au fost create 50 de ouă Fabergé imperiale. Iniţial, zece au rămas la Kremlin, despre zece se crede că au fost furate iar altele au fost vândute de bolşevici unor colecţionari europeni şi americani bogaţi. Şapte asemenea obiecte încă sunt declarate dispărute.

Credit foto: Daily Mail