Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziţie Toulouse-Lautrec la Torino prezintă 113 lucrări și o reconstituire a unui budoar francez din Belle Époque
toulouse lautrec torino

O expoziţie Toulouse-Lautrec la Torino prezintă 113 lucrări și o reconstituire a unui budoar francez din Belle Époque

Expoziția „Toulouse-Lautrec, il mondo del circo e di Montmartre” poate fi văzută la Mastio della Cittadella din Torino. Curatoriată de Joan Abellò, aceasta prezintă 113 lucrări de la colecționari privați spanioli.

„Fără Lautrec, poate că nu l-am fi avut pe Andy Warhol”, spune Vittoria Mainoldi care se ocupă de management tehnic şi ştiinţific.

Expoziția este împărțită în patru colecții, cu litografii, postere și desene, care evidențiază rolul inspirator al lui Lautrec în arta contemporană, datorită inovației sale în combinarea artei și a publicității, reprezentând viața pariziană din cartierul Montmartre.

toulouse lautrec 2

Un spațiu amplu este dedicat ilustrațiilor afișelor celor mai la modă cluburi din Parisul de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cum ar fi „Divan Japonais” și „Le Chat noir”, precum și coperților revistei satirice „Le Rire”.

„Lautrec a fost deosebit de sensibil la păturile cele mai de jos ale populației pariziene, precum poeții, pictorii și prostituatele”, a comentat Abellò. „A rupt stereotipurile vremii și a arătat o preocupare autentică pentru acești oameni”.

Expoziția include colecția completă a desenelor în creion ale lui Lautrec din seria „Au Cirque”, realizate în timpul internării sale la sanatoriul Sémalaigne. Aceste reprezentări, realizate din memorie, arată culisele circului și pe protagoniștii acestuia.

Expoziția va fi deschisă timp de trei luni, între 20 aprilie și 21 iulie, și dispune, de asemenea, de o zonă de selfie cu o reconstituire a unui budoar francez din perioada Belle Époque.

Foto credit: Mastio della Cittadella