Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O felie de murătură extrasă dintr-un cheeseburger și lipită pe tavan, noua controversă în artă
pickle, griffin

O felie de murătură extrasă dintr-un cheeseburger și lipită pe tavan, noua controversă în artă

O felie de murătură extrasă dintr-un cheeseburger McDonald’s este subiectul celei mai noi controverse în artă. Restul de sendviș se află pe tavanul unei galerii de artă din Auckland, unde a fost aruncat și s-a lipit.

Potrivit explicațiilor galeriei din Noua Zeelandă, este un „gest provocator” deliberat, menit să chestioneze ce anume are valoare.

Așa-numita lucrare de artă, intitulată sugestiv „Pickle” (murătură, n.r.), are valoarea de 10.000 de dolari neozeelandezi (aprox. 6.225 de dolari americani). Ea aparține artistului australian Matthew Griffin și reprezintă una dintre cele patru noi lucrări prezentate de Fine Arts, Sydney în expoziția găzduită de Michael Lett Gallery din Auckland.

În mediul online, mulți au găsit amuzantă abordarea, alții au hulit-o, iar unii au considerat-o chiar „genială”.

pickle, 2, griffin

Desigur, ea amintește de „Comedian” – banana lui Maurizio Cattelan lipită cu bandă adezivă pe perete la Art Basel Miami în 2019, care a fost vândută pentru 120.000 de dolari americani. A fost atunci luată de acolo și mâncată de artistul David Datuna.

Reacții diverse, bucuria muncii

Directorul galeriei care îl reprezintă pe Griffin a spus că generarea de reacții diverse față de lucrare este parte din bucuria muncii. Întrebarea dacă „Pickle” este artă nu îl deranjează.

„În general, artiștii nu sunt cei care decid dacă ceva este artă sau nu – ei sunt cei care fac lucruri. Dacă ceva este valoros și cu însemnătate ca lucrare de artă este modul în care noi toți, ca societate, alegem să îl folosim sau să vorbim despre”, a spus Ryan Moore, citează The Guardian.

Murătura stă pe perete grație sosului în care se afla și nu dă semne să se desprindă. Același lucru, spune Moore, se întâmplă și la restaurantele McDonald’s din lume. „Veți vedea lucruri lipite pe tavan”.

„Pickle” este vândută cu 10.000 de dolari neozeelandezi, iar cel care o va cumpăra va primi instrucțiuni cum să recreeze arta în propriul spațiu.

Foto: Matthew Griffin – „Pickle” (2022), expusă în Auckland, proveniență cheeseburger McDonald’s. Credit: Matthew Griffin și Fine Arts, Sydney